Help Oekraïne

De oorlogscrisis in Oekraïne woedt sinds 24 februari. Volgens de Verenigde Naties zijn al meer dan drie miljoen Oekraïners hun land ontvlucht, waarvan er een heel aantal in België terechtkomen. Mensen die wegvluchten uit Oekraïne zijn automatisch beschermd en krijgen het statuut van ‘tijdelijk ontheemden’.

Zit je met vragen over de situatie in Oekraïne, wil je de Oekraïense bevolking steunen of wil je vluchtelingen opvangen? Op deze pagina bundelen we het lokale nieuws rond de situatie in Oekraïne. 

Waar kunnen de Oekraïense gezinnen terecht voor meer informatie?

CIT-app

Het Agentschap Integratie en Inburgering lanceerde de app ‘Crisis Information Translated’ (CIT). Die app geeft op een handige en laagdrempelige manier belangrijke informatie over onder meer verblijfsmogelijkheden, onderwijs en werk in het Oekraïens, Nederlands, Engels, Frans en Russisch.

De informatie in de app komt uit de brochure ‘Welkom in Vlaanderen’. Ook de coronamaatregelen en info over de vaccinatiecampagne worden trouwens nog steeds bijgewerkt in achttien talen.

De info richt zich in de eerste plaats tot vluchtelingen uit Oekraïne, maar ook voor hulp- en dienstverleners en gastgezinnen kan het een nuttig hulpmiddel zijn. Iedereen die een smartphone of tablet heeft, kan hem gratis downloaden.

Infosessies ‘Welkom in Vlaanderen’ voor Oekraïners

Tijdens twee online sessies krijgen Oekraïners informatie over de meest dringende vragen die ze hebben over hun verblijf in Vlaanderen. Wat moet je doen om wettig in België te verblijven? Waar kan je wonen? Kunnen jouw kinderen hier naar school? Hoe kan je werk vinden? Waar kan je terecht voor medische hulp? 

De infosessies zijn in het Oekraïens en worden online via Microsoft Teams georganiseerd. Er volgen later ook nog sessies in het Russisch en Engels. Deelnemen is gratis, maar inschrijven is verplicht. 

Meer info en inschrijven via Infosessies ‘Welkom in Vlaanderen’ voor Oekraïners.

Raadpleeg hier ook de flyer in verschillende talen. 

Heb je zelf vragen?

Intussen heeft de Federale Overheid een website W http://info-ukraine.be en infonummer T 02 488 88 88 gelanceerd om alle info over de situatie in Oekraïne en de impact op ons land te centraliseren.