'Boeren langs de Grote Gracht' haalt bronzen medaille voor ‘Wandeling van het Jaar 2018’

‘Boeren langs de Grote Gracht’ een van de vijf genomineerden voor 'Wandeling van het Jaar 2018'

Elk jaar selecteert Toerisme Provincie Antwerpen vijf wandelingen uit alle inzendingen voor de titel 'Wandeling van het Jaar'. In 2018 moest Retie het opnemen tegen Balen, Niel, Oud-Turnhout en Westerlo. De titel ging naar de Keiheuvelwandeling in Balen.

Op www.wandelingvanhetjaar.be vind je een sfeerfilmpje over de kandidaten en gedetailleerde fiches en gpx-coördinaten van de vijf trajecten.

Wandeling ‘Boeren langs de Grote Gracht’

Je doorkruist een uniek ontginningslandschap met afwisselend hooilanden, akkers en beekjes.

De afstand van de totale route bedraagt 8,9 km. De wandeling volgt knooppunten van het netwerk ‘Kempense Heuvelrug’.

Parkeren kan aan Bistro de Pro-Portie (Brand 57) of Taverne Berkenhof (Brand 78). Je vertrekt dan richting knooppunt 127 en volgt de knooppunten 128 - 121 - 119 - 20 - 21 - 121 - 126 - richting 127.

Landbouwers zijn ook landschapsbouwers: dat ontdek je tijdens deze wandeling.

Tijdens de wandeling maak je kennis met het Retiese dialect. Rond gemeentevijver ‘De Watering’ kom je typisch Retiese spreuken tegen. ‘Boeren’ wordt in Retie immers ook als werkwoord gebruikt en heeft de betekenis van ‘het bewerken van landbouwgrond’ of ‘het uitbaten van een landbouwbedrijf’.

De arme Kempense zandgrond had nood aan voedselrijk kanaalwater. Het afwateringskanaal ‘de Colateur’, of in de Retiese volksmond ‘De Grote Gracht’, zorgde voor een ingenieus systeem van kleine grachten.

Het landbouwontginningsgebied ‘De Graaf’ kenmerkt zich door zijn unieke kavelstructuur met bijhorende afwateringen die nog duidelijk zichtbaar is in het landschap.

Meer info: www.wandelingvanhetjaar.be en www.boerenlangsdegrotegracht.be.