Serge Schoemaker Architects uit Amsterdam wint Open Call ontwerpwedstrijd

Amsterdams architectenbureau wint Retiese Open Call

Serge Schoemaker Architects krijgt er deze zomer een creatieve opdracht bij. Het Amsterdamse architectenbureau kwam als winnaar uit de ontwerpwedstrijd die gemeente Retie uitschreef om de wandeling ‘Boeren langs de Grote Gracht’ nog aantrekkelijker te maken. Samen met AR-TUR vzw lanceerde het gemeentebestuur een Open Call om infrastructuurelementen te ontwikkelen die de geschiedenis van het landschap rond de Colateur vertellen. Het winnende ontwerp moest niet alleen verwondering opwekken, maar moest ook ruimte laten voor beleving en tegelijkertijd voldoende informatie kunnen ontsluiten.

Liefst 24 ontwerpteams dienden een voorstel in. De selectiecommissie selecteerde na deze eerste fase vier bureaus die een ontwerpbudget kregen om hun ontwerp verder te verdiepen. Uiteindelijk haalde Serge Schoemaker Architects het voor Karl Philips, Studio Van Campenhout en De Bouwerij.

De selectiecommissie was vooral gecharmeerd door de creatieve weergave van de unieke kavelstructuur van het ontginningslandschap, de verwerking van kenmerkende landschapselementen in zitbanken en het kijkverhoog en de link met de historiek van het koninklijk domein.

Onderstaande afbeeldingen geven alvast een voorsmaakje van de ontwerpen.

Afbeeldingen v.l.n.r.: plateau, land art, zitelement.

Officiële inhuldiging tijdens 'Dag van de Landbouw'

Op zondag 16 september, met de Dag van de Landbouw, wordt de wandeling officieel ingehuldigd. Maar je kan in afwachting daarvan de wandeling ook al zelf verkennen. Het landschap is ook zonder deze infrastructuurelementen de moeite waard. Starten doe je tegenover Bistro De Pro-Portie.

Vergeet na de wandeling ook niet te stemmen zodat ‘Boeren langs de Grote Gracht’ dit jaar de titel ‘Wandeling van het Jaar’ in de wacht kan slepen. Alle informatie over de wandeling, de route en het LEADER-project kan je terugvinden op www.boerenlangsdegrotegracht.be.