Voorschriften voor pasfoto's

Sinds 2017 gebeurt de aanvraag van een identiteitskaart volledig elektronisch. Pasfoto’s moeten dan volgens de nieuwe voorschriften van ‘ICAO conform’ zijn.

Als je foto niet voldoet aan een van de voorschriften, kunnen de medewerkers van de dienst Burgerzaken je niet verder helpen.

Voorschriften:

Foto
in kleur – duidelijk – onbewerkt en is 35 mm x 45 mm; foto is maximaal 6 maanden oud

Gezicht
vrij en goed zichtbaar – hoofd mooi recht (schouders op een rechte lijn) – goed verlicht (geen schaduwen, reflecties of lichtvlekken) – natuurlijke kleur (niet te rood, zwart of wit als gevolg van een slechte belichting)

Achtergrond
helder (maar witte achtergrond niet verplicht) – gelijkmatig (geen kleurovergangen)

Hoofd
in het midden – +/- 70 tot 80 % van de totale foto

Ogen
open – kijken in de lens – op een horizontale lijn – duidelijk zichtbaar (dus geen haarlokken voor het gezicht – brilmontuur op de pupillen – reflectie op de brilglazen)

Mond
gesloten (geen tanden zichtbaar) – neutrale uitdrukking (geen grote glimlach)

Waarom die voorschriften?

Bij grenscontroles wordt de foto op het paspoort of identiteitskaart vergeleken met de persoon die zich aanbiedt, soms met behulp van speciale software. Deze geautomatiseerde vergelijking tussen foto en persoon is maar mogelijk als de foto aan zekere eisen voldoet. De internationale Luchtvaartorganisatie (ICAO) definieert deze vereisten.

Om er meer over te weten en voor concrete voorbeelden zie www.diplomatie.belgium.be of www.fotopaspoort.be