Themawandeling: Warme Netepad

De themawandeling Warme Netepad bestaat uit verschillende lussen gaande van 3 tot 9 km. Vertrekken kan aan gemeentevijver 'De Watering' of aan Camping Berkenstrand. Als je vertrekt aan 'De Watering' kan je kiezen voor de Spreukenroute (3 km) die zeker ook de moeite waard is!

Smalle bospaadjes afgewisseld met goed begaanbare veldwegen. Bij nat weer zijn laarzen aanbevolen. Niet geschikt voor rolstoelgebruikers en/of kinderwagens.

Hieronder kan je het wandelkaartje downloaden en zelf afdrukken.

Over deze wandeling

Spreukenroute

Het Reties dialect behoort tot ons erfgoed. om de vele mooie woorden en spreuken levend te houden onder de mensen, werd het wandelpad rond de gemeentelijke visvijver in de Goorbossen omgevormd tot een heuse ‘Spreukenroute’. tijdens een prachtige natuurwandeling kom je volgende authentieke Re’iese spreuken en zegswijzen tegen.

 

De Grote Gracht ('De Collateur')

Midden 19e eeuw werd het Kempens kanaal gegraven, met als doel aan de arme zandgronden van de Kempen kalk en mineralen toe te voegen om deze te verrijken. Er werd een afwateringssysteem gegraven vanuit het kanaal in Arendonk, via Retie, om in Dessel terug in het kanaal te vloeien. Vanuit het kanaal vertrokken kleine grachten, tussen de velden en bediend door sluizen. Door het laten overlopen van die grachten werden de gronden bevloeid met het kanaalwater afkomstig van de Maas en rijk aan mineralen. Op enkele plaatsen tussen de bomen zijn er nu nog sporen terug te vinden van die grachtjes.

Door foute berekeningen destijds, maar ook door de opkomst van de kunstmest, werd het project al na enkele jaren afgeblazen.

De Collateur werd omgevormd tot een klasse I kanaal, de Vlaamse Overheid staat nu in voor het onderhoud.