Streekgebonden producten en lekkernijen

Retie kent geen officieel erkende streekproducten. Maar uiteraard zijn wel heel wat streekgebonden lekkernijen waar je bij ons van kan genieten!

Ontdek het streeklekkers op de website 'Lekkers met streken' van de provincie Antwerpen.

Ambrosia

Deze aperitief met lindehoning is bereid uit een volle Italiaanse rode wijn, verrijkt met lindehoning en propolis (een kleverige stof die de bijen gebruiken om de korf of kast te dichten en zich zo te beschermen tegen invloeden van buitenaf).
Je kan de Ambrosia aankopen bij Bierhandel Blockx (Horzelend 24). 

Lindeboompje

Dit koekje heeft de vorm van een lindeboom, en is gevuld met praliné en gedeeltelijk bedekt met melkchocolade.
Je kan het aankopen bij Bakker Jan & Bakker Lowie (Gildenstraat 10).

Sint-Maartenpotje

Dit gerecht is genoemd naar de patroonheilige van Retie en is een typisch Kempens gerecht op basis van kalkoenblokjes, spekjes, aardappelen en verse groenten.
Het Sint-Maartenpotje wordt geserveerd in Taverne 't Meulezicht (Watermolen 10).

Rekwisiet

Het Kempense streekbier Rekwisiet wordt ambachtelijk gebrouwen met de beste mout en met 100 % natuurlijke ingrediënten. Als ode aan Retie met zijn eeuwenoude lindeboom gaat er lindebloesem mee in de brouwketel. Door de nagisting:
 • blijft het bier levend
 • kent het een mooie smaakevolutie
 • is het lang houdbaar

Als een van de weinige bieren wordt de Rekwisiet gebrouwen met echte hopbellen. En dat proef je. De gebruikte hopsoorten zijn 100% Belgisch zodat het officiële Belgische Hop-label mee op het etiket mag.
Je kan Rekwisiet aankopen bij de lokale drankenhandelaar.

Appeltap en honing

Het Retiese fruitbedrijf Hermans-Sanen verkoopt - behalve appels en peren van eigen boomgaard - ook appelsap geperst van hun eigen appels (de zogenaamde 'appeltap') en honing van eigen kweek.
Meer info: fruitbedrijfhermans.be.

Vleespakketten

Bij Zorgboerderij Trezemieke wordt veel zorg besteed aan de trage groei van de koeien, wat de pure smaak en kwaliteit van het vlees ten goede komt. Gras, klaver, luzerne en eigen geteelde granen zijn de ingrediënten op het menu van deze koeien. De bewuste keuze om op deze manier te werken, past perfect in het plaatje. De kalfjes blijven vanaf de geboorte continu bij het moederdier tot ze 8 maanden oud zijn.

Meer info: www.trezemieke.be.