Themawandeling: Sint-Jobwandeling

De volledige lus van de Sint-Jobwandeling is 10,4 km lang, maar je kan ook kiezen voor een kortere route van 7,8 km. De wandeling vertrekt aan het Kerkplein in Schoonbroek.

Deze wandeling heeft voornamelijk goed begaanbare wegen maar is minder geschikt voor rolstoelgebruikers en/of kinderwagen.

Hieronder kan je het wandelkaartje downloaden en zelf afdrukken. Je kan er ook meer uitleg over de bezienswaardigheden terugvinden.

Over deze wandeling

Het gehucht Schoonbroek is gelegen aan de noordoostelijke zijde van de Provinciebaan die Retie met Oud-Turnhout verbindt. De routes lopen veelal over smalle betonwegen, door akkers en weiden. Stilte, rust, weidse landschappen en mooie vergezichten, hier is wandelen een aangenaam tijdverdrijf.

Het moet zowat 1000 jaar geleden zijn: te midden van velden, bossen, beemden, weiden en heide ontstond een kleine boerennederzetting, één uur gaan van de dorpskernen van Retie en Arendonk.

In 1164 was het eigendomsrecht van Schoonbroek in het bezit van de abdij van Tongerlo. Burgerlijk en administratief hoorde Schoonbroek bij Turnhout. In 1858 werd Oud-Turnhout en dus ook Schoonbroek afgescheiden van Turnhout. Schoonbroek bestond onder de gemeente Oud-Turnhout tot in 1977, daarna werd het gehucht bij Retie gevoegd.