Pastorie en zaal De Vest

De door een gracht omringde pastorie werd in 1696 gebouwd in opdracht van prelaat Crils van de norbertijnenabdij van Tongerlo. Zulke abdijpastorieën hadden doorgaans een dubbele functie. Ze waren enerzijds de woning van de pastoor (tot 1819 een Tongerlose norbertijn) en anderzijds de tijdelijke verblijfplaats van de abt die geregeld op bezoek kwam om de tienden te innen.

In 1995 werd de buitengevel in Vlaamse renaissancestijl volledig gerestaureerd.

Tot 1984 werd het gebouw gebruikt als pastorie, nadien werd het politiecommissiaraat erin ondergebracht en kregen verschillende verenigingen er hun eigen plek.

Polyvalente ruimte De Vest

De rechterzijvleugel werd begin 2005 ingericht als polyvalente ruimte ‘De Vest’.
Deze zaal maakt deel uit van GC Den Dries, maar bevindt zich in de pastorie. De Vest werd geopend in april 2005 na de restauratie van de rechtervleugel van de toenmalige pastorie. Het polyvalente lokaal wordt vooral gebruikt voor repetities en cursussen. Daarnaast beschikt De Vest ook over een schitterende tuin waar tijdens de zomermaanden geregeld activiteiten doorgaan.
Via http://reservaties.retie.be/ kan je zelf online de beschikbaarheid van gemeentelijke lokalen raadplegen en een reservatie plaatsen.

Tijdens de maand juli vindt in de tuin van de pastorie 'Zomer in Retie' plaats. Elke woensdagavond kan men tijdens 'Rethyscoop' genieten van een mooie openluchtfilm. Op zondag worden de picknickdekentjes er gespreid, lekkers bovengehaald en kan men een gratis liveoptreden meepikken.

Adres: Passtraat 14