Lindeboom

In het centrum van het dorp staat een eeuwenoude dorpslinde. De linde knoopt rechtstreeks aan bij het middeleeuws verleden van Retie. Het was namelijk de plaats waar de schepenbank zetelde en het jaargeding plaatsvond. De plaatselijke schepen- of rechtbank bestond uit zeven schepenen en de drossaard die de soevereine heer vertegenwoordigde. Het jaargeding was een soort algemene en openbare vergadering waarin alle burgerlijke en kerkelijke bestuurders de problemen van het dorp bespraken. 

De oudste officiële vermelding van de lindeboom dateert van 1652. Een document uit dat jaar vermeldt het overlijden van een zekere 'Syken onder linde'. Deze vrouw werd vermoedelijk als pasgeborene onder de boom te vondeling gelegd. 
Aangezien men deze linde omstreeks het midden van de 17e eeuw al als een volwassen boom beschrijft, moet hij toen al minstens enkele honderden jaren oud geweest zijn. De plaatselijke heemkundige E. Sneyers veronderstelt dat de boom als een soort vrijheidsboom zou geplant zijn in 1332, toen Retie een autonome heerlijkheid in het land van Geel werd. 
 
De linde heeft een stamomtrek van 3,8 meter en een kruindoorsnede van ongeveer 12 meter. In 1988 verving men de metalen ondersteuning door eentje in duurzaam padoekhout. De linde zelf onderging enkele 'boomchirurgische' ingrepen en de omgeving werd verfraaid.

Adres: Markt