Krikkrak op de laatste zondag van september

Krikkrak, de feestelijke afsluiter van de zomer!

De laatste zondag van september staat traditioneel helemaal in het teken van onze kleinste dorpelingen. Dan toveren ze opnieuw een wondere kleurenwereld van lantaarntjes door de straten. Met Krikkrak wordt de zomer op een feestelijke manier afgesloten.

Overdag wordt er al feestgevierd. De horeca, handelaars en verenigingen van Retie gaan immers al vanaf 14.00 u. van start.
In het verkeersvrije centrum valt er heel wat te beleven: kinderanimatie, open handelszaken en standjes van Retiese handelaars, muziek, …

Vanaf 18.00 u. zakken we af naar de Markt voor het echte Krikkrakgebeuren, waar we in de stemming kunnen komen met aangepaste kinderanimatie.

De Krikkrakstoet vertrekt omstreeks 19.15 u. onder begeleiding van Vrijwilligers Toerisme Retie (VTR).

Krikkrak wordt georganiseerd door het Krikkrakcomité, met financiering van de handelaars van het Promofonds en steunende handelaars en VTR i.s.m. de gemeente Retie.

Ontstaan van Krikkrak

Bron: W zing-ze.be/bedelzangtraditie/krik-krak

Van ‘Kaarsje in lantaarn’ en lichtstoeten tot Krikkrak zingen …

Krikkrak verschilt nauwelijks van de ‘kaarsje in lantaarn’-gebruiken, zoals we die in onze regio ook in Dessel, Mol-Achterbos en Mol-Ezaart kennen. Later volgden ook de lichtstoeten zoals in Mol-Ginderbuiten en Mol-centrum. In essentie sluit men met al deze tradities de zomer feestelijk af.

Met zelfgemaakte lampionnen gaan de kinderen op stap. Toch wordt Krikkrak als een aparte en zelfstandige traditie erkend. Dit heeft twee redenen: in Retie werd Krikkrak een echt volksfeest waarvan de lantaarnstoet slechts deel uitmaakt. Daarnaast heeft Krikkrak een eigen liedje. Lokale folklore omschrijft de oorsprong van het lied als volgt: “Krikkrak staat voor het kraken van de takken in de bossen die men tijdens de optocht passeerde. Krik voor de kleine takjes. Krak voor de grote takken.” Meer waarschijnlijk is dat het lied zijn oorsprong kent in de vele kinder- en nonsensrijmpjes die populair waren in de 19e en aan het begin van de 20e eeuw. Zoals bij het ‘Kaarsje in Lantaarn’-zingen kwamen deze terug bij verschillende dans- en kringspelen.

Meer weten over de traditie van Krikkrak?

W zing-ze.be/bedelzangtraditie/krik-krak

Krikkrak 2019

Namiddaganimatie vanaf 14.00 u. in een verkeersvrije Kerkhofstraat en Kloosterstraat

Dit jaar kunnen we rekenen op heel wat handelaars en verenigingen die actief deelnemen aan Krikkrak.

In een verkeersvrije Kerkhofstraat en Kloosterstraat stellen zij hun kraampjes op en zorgen ze ervoor dat kinderen zich er helemaal thuis voelen!

De werkgroep uit Kerkhofstraat en Kloosterstraat zorgt er samen met de deelnemende handelaars en verenigingen voor een goedgevuld programma!

Animatie door verenigingen

Kinderen kunnen een fietsparcours afleggen met gekke fietsen of een ritje maken op een echte ezel. Ze kunnen zich ook laten grimeren, zich uitleven op het springkasteel enz. Wie graag wat meer uitdaging heeft, kan het hindernissenparcours van The Field trotseren, of zich wagen aan een van de kunstjes bij Circusatelier ’t Sirk: diabolo, flowerstick, jongleren, bal- en tonlopen ...

Daarnaast kan je kennismaken met het aanbod van heel wat Retiese verenigingen.

Een natje en droogje in de horecazaken

Voor een drankje installeer je je bij Café De Ster, Café Bazaar en @Cabasse. Bij mooi weer is het gezelligheid troef op hun terrassen! Daarnaast zakken Moor than Koffie, Puur Local en Mobifrit af met heel wat lekkers!

Standjes van handelaars

Wie niet graag met lege handen naar huis gaat, kan zeker ook eens langsgaan bij Schoenen Dockx of de standen van Villa Sue, Bloemen & Planten Kuppens of Claessen Cleaning.

Maak kennis met onze eigen Retiese ‘Duurzame Helden’ tijdens de Week van de Duurzame Gemeente. De ’10-daagse van de Geestelijke Gezondheid’ gaat na Krikkrak ook van start, Gezonde Gemeente licht graag het programma toe! En Brandweerzone Kempen komt langs met heel wat nuttige preventietips.

Open winkels en horecazaken

Daarnaast zetten ook de volgende handelszaken hun deuren een keer extra open op zondag 29 september. Het loont zeker de moeite om eens af te zakken naar Schoenen Hoskens (Kasteelstraat), Bakkerij Willemsen (Sint-Paulusstraat), Het Gildenhuis en Villa Tilia (Peperstraat), Stripes en Optiek Silhouette (Sint-Martinusstraat), Grego (Turnhoutsebaan) of een van de vele horecazaken die onze gemeente rijk is!

Muzikale animatie vanaf 18.00 u. op de Markt en stoet vanaf 19.15 u.

Vanaf 18.00 u. zakken we af naar de Markt voor het echte Krikkrakgebeuren, waar we in de stemming kunnen komen met aangepaste kinderanimatie van Zwanzibar.

De Krikkrakstoet vertrekt omstreeks 19.15 u. onder begeleiding van Vrijwilligers Toerisme Retie (VTR). Ook dit jaar krijgen we weer muzikale ondersteuning van KF De Lindegalm en Euphonia.

De route van de stoet verloopt als volgt: Markt, Kerkhofstraat, Kloosterstraat, Kloosterhof, Boekweitbaan, Laarstraat, Groenstraat, Dielisstraatje, Sint-Martinusstraat, Markt.

Om Krikkrak een extra feestelijk tintje te geven, vragen wij de bewoners van de straten waarlangs de stoet passeert om hun voortuin, oprit of gevel te versieren met lampionnetjes, kaarsjes of uitgeholde bieten. Het huis dat volgens de jury aangesteld door VTR het mooist versierd is, maakt kans op een leuke prijs!

Ga op zoek naar 'Djoelala'

Like ‘Krikkrak Retie’ op Facebook en doe mee aan onze zoektocht.

Tussen 23 en 27 september verstopt Djoelala zich ergens in Retie. Je hebt een uur de tijd om hem te vinden. Tips vind je vanaf 18.30 u. op de Facebookpagina van Krikkrak Retie.

Per dag ontvangen de drie eersten ter plaatse een prijs. De eerste per dag die Djoelala vindt, maakt bovendien kans om tijdens Krikkrak de hoofdprijs te winnen: een Bronze Pass 2019-2020 van Bobbejaanland!!

Tijdelijke verkeersmaatregelen op zondag 29 september '19

Tijdens Krikkrak zal het centrum voor een groot deel afgesloten zijn of enkel toegankelijk voor plaatselijk verkeer.
 
In volgende straten zal alle verkeer in beide richtingen verboden zijn, uitgezonderd hulpdiensten:
  • Markt;
  • Kloosterstraat: vanaf het kruispunt met Hovenstraat/Laarstraat tot Markt;
  • Kerkhofstraat vanaf de invalsweg naar GC Den Dries en Asberg tot Markt;
  • Peperstraat: vanaf parking Delhaize tot Markt;
  • Passtraat: vanaf kruispunt Molenstraat tot Markt.
 
In deze volledige zone geldt er ook een parkeerverbod langs beide zijden van de straat.
 
 

Albums