Krikkrak: zondag 25 september 2022

Krikkrak, de feestelijke afsluiter van de zomer!

De laatste zondag van september staat traditioneel helemaal in het teken van onze kleinste dorpelingen. Dan toveren ze opnieuw een wondere kleurenwereld van lantaarntjes door de straten. Met Krikkrak wordt de zomer op een feestelijke manier afgesloten.

Krikkrak 2022

Opendeurdagen en kinderanimatie in een verkeersvrij centrum

Vanaf 14.00 u. kan je afzakken naar de Passtraat, de Gildenstraat en de Kasteelstraat waar handelaars en verenigingen van de partij zijn met kinderanimatie, kraampjes met lekkers, sfeervolle muziek ... Dit in een verkeersvrij centrum.

Dit jaar omvat het verkeersvrij gebied volgende straten: de hoofdstraat (Passtraat) met de start van de Gildenstraat en start van de Kasteelstraat. Ook de Markt en het begin van de Kerkhofstraat vallen in verkeersvrij gebied dit jaar.

Zie bijgevoegde foto voor een duidelijk beeld van het verkeersvrij gebied (afbakening via rode streepjes).

Kinderanimatie en stoet

Vanaf 18.00 u. zakken we af naar de Markt voor het echte Krikkrakgebeuren, waar we in de stemming kunnen komen met aangepaste kinderanimatie met Zwanzibar.

De Krikkrakstoet vertrekt omstreeks 19.15 u. onder begeleiding van Vrijwilligers Toerisme Retie (VTR).

Krikkrak wordt georganiseerd door het Krikkrakcomité, met financiering van de handelaars van het Promofonds en steunende handelaars en VTR i.s.m. de gemeente Retie.

Ontstaan van Krikkrak

Bron: W zing-ze.be/bedelzangtraditie/krik-krak

Van ‘Kaarsje in lantaarn’ en lichtstoeten tot Krikkrak zingen …

Krikkrak verschilt nauwelijks van de ‘kaarsje in lantaarn’-gebruiken, zoals we die in onze regio ook in Dessel, Mol-Achterbos en Mol-Ezaart kennen. Later volgden ook de lichtstoeten zoals in Mol-Ginderbuiten en Mol-centrum. In essentie sluit men met al deze tradities de zomer feestelijk af.

Met zelfgemaakte lampionnen gaan de kinderen op stap. Toch wordt Krikkrak als een aparte en zelfstandige traditie erkend. Dit heeft twee redenen: in Retie werd Krikkrak een echt volksfeest waarvan de lantaarnstoet slechts deel uitmaakt. Daarnaast heeft Krikkrak een eigen liedje. Lokale folklore omschrijft de oorsprong van het lied als volgt: “Krikkrak staat voor het kraken van de takken in de bossen die men tijdens de optocht passeerde. Krik voor de kleine takjes. Krak voor de grote takken.” Meer waarschijnlijk is dat het lied zijn oorsprong kent in de vele kinder- en nonsensrijmpjes die populair waren in de 19e en aan het begin van de 20e eeuw. Zoals bij het ‘Kaarsje in Lantaarn’-zingen kwamen deze terug bij verschillende dans- en kringspelen.

Meer weten over de traditie van Krikkrak?

W zing-ze.be/bedelzangtraditie/krik-krak