Krikkrak op de laatste zondag van september

Krikkrak, de feestelijke afsluiter van de zomer!

De laatste zondag van september staat traditioneel helemaal in het teken van onze kleinste dorpelingen. Dan toveren ze opnieuw een wondere kleurenwereld van lantaarntjes door de straten. Met Krikkrak wordt de zomer op een feestelijke manier afgesloten.

Opendeurdagen en kinderanimatie in een verkeersvrij centrum

Overdag wordt er al feestgevierd. De horeca, handelaars en verenigingen van Retie gaan immers al vanaf 14.00 u. van start.

In het verkeersvrije centrum valt er heel wat te beleven: kinderanimatie, open handelszaken en standjes van Retiese handelaars, muziek, …

Kinderanimatie en stoet

Vanaf 18.00 u. zakken we af naar de Markt voor het echte Krikkrakgebeuren, waar we in de stemming kunnen komen met aangepaste kinderanimatie.

De Krikkrakstoet vertrekt omstreeks 19.15 u. onder begeleiding van Vrijwilligers Toerisme Retie (VTR).

Krikkrak wordt georganiseerd door het Krikkrakcomité, met financiering van de handelaars van het Promofonds en steunende handelaars en VTR i.s.m. de gemeente Retie.

Ontstaan van Krikkrak

Bron: W zing-ze.be/bedelzangtraditie/krik-krak

Van ‘Kaarsje in lantaarn’ en lichtstoeten tot Krikkrak zingen …

Krikkrak verschilt nauwelijks van de ‘kaarsje in lantaarn’-gebruiken, zoals we die in onze regio ook in Dessel, Mol-Achterbos en Mol-Ezaart kennen. Later volgden ook de lichtstoeten zoals in Mol-Ginderbuiten en Mol-centrum. In essentie sluit men met al deze tradities de zomer feestelijk af.

Met zelfgemaakte lampionnen gaan de kinderen op stap. Toch wordt Krikkrak als een aparte en zelfstandige traditie erkend. Dit heeft twee redenen: in Retie werd Krikkrak een echt volksfeest waarvan de lantaarnstoet slechts deel uitmaakt. Daarnaast heeft Krikkrak een eigen liedje. Lokale folklore omschrijft de oorsprong van het lied als volgt: “Krikkrak staat voor het kraken van de takken in de bossen die men tijdens de optocht passeerde. Krik voor de kleine takjes. Krak voor de grote takken.” Meer waarschijnlijk is dat het lied zijn oorsprong kent in de vele kinder- en nonsensrijmpjes die populair waren in de 19e en aan het begin van de 20e eeuw. Zoals bij het ‘Kaarsje in Lantaarn’-zingen kwamen deze terug bij verschillende dans- en kringspelen.

Meer weten over de traditie van Krikkrak?

W zing-ze.be/bedelzangtraditie/krik-krak

Krikkrak 2020 in een ander kleedje

Omwille van de huidige coronacrisis is het niet mogelijk om Krikkrak dit jaar volgens het traditionele recept te laten plaatsvinden.

Koop lokaal

Maar vanaf het weekend van Krikkrak tot en met het Weekend van de Klant (van 26 september tot en met 4 oktober) zetten we onze lokale handelaars in de kijker. Meer info hierover volgt snel ...

Krikkraklichtjes in iedere straat, buurt of wijk

Omdat we deze mooie zangtraditie toch in ere willen houden, roepen we iedereen op om met je eigen gezin in je straat of buurt zingend met gekleurde lampionnetjes rond te trekken.
 
Daarnaast willen we iedereen aanmoedigen om je voortuin of gevel gezellig te maken met sfeervolle verlichting, lampionnetjes, kaarsjes of uitgeholde bieten. 

Albums