Krikkrak op de laatste zondag van september

Krikkrak, de feestelijke afsluiter van de zomer!

De laatste zondag van september staat traditioneel helemaal in het teken van onze kleinste dorpelingen. Dan toveren ze opnieuw een wondere kleurenwereld van lantaarntjes door de straten. Met Krikkrak wordt de zomer op een feestelijke manier afgesloten.

Overdag wordt er al feestgevierd. De horeca, handelaars en verenigingen van Retie gaan immers al vanaf 14.00 u. van start.
In het verkeersvrije centrum valt er heel wat te beleven: kinderanimatie, open handelszaken en standjes van Retiese handelaars, muziek, …

Vanaf 18.00 u. zakken we af naar de Markt voor het echte Krikkrakgebeuren, waar we in de stemming kunnen komen met aangepaste kinderanimatie.

De Krikkrakstoet vertrekt omstreeks 19.15 u. onder begeleiding van VVV Retie.

Krikkrak wordt georganiseerd door het Krikkrakcomité, met financiering van de handelaars van het Promofonds en steunende handelaars en VVV i.s.m. de gemeente Retie.

Ontstaan van Krikkrak

Bron: W zing-ze.be/bedelzangtraditie/krik-krak

Van ‘Kaarsje in lantaarn’ en lichtstoeten tot Krikkrak zingen …

Krikkrak verschilt nauwelijks van de ‘kaarsje in lantaarn’-gebruiken, zoals we die in onze regio ook in Dessel, Mol-Achterbos en Mol-Ezaart kennen. Later volgden ook de lichtstoeten zoals in Mol-Ginderbuiten en Mol-centrum. In essentie sluit men met al deze tradities de zomer feestelijk af.

Met zelfgemaakte lampionnen gaan de kinderen op stap. Toch wordt Krikkrak als een aparte en zelfstandige traditie erkend. Dit heeft twee redenen: in Retie werd Krikkrak een echt volksfeest waarvan de lantaarnstoet slechts deel uitmaakt. Daarnaast heeft Krikkrak een eigen liedje. Lokale folklore omschrijft de oorsprong van het lied als volgt: “Krikkrak staat voor het kraken van de takken in de bossen die men tijdens de optocht passeerde. Krik voor de kleine takjes. Krak voor de grote takken.” Meer waarschijnlijk is dat het lied zijn oorsprong kent in de vele kinder- en nonsensrijmpjes die populair waren in de 19e en aan het begin van de 20e eeuw. Zoals bij het ‘Kaarsje in Lantaarn’-zingen kwamen deze terug bij verschillende dans- en kringspelen.

Meer weten over de traditie van Krikkrak?

W zing-ze.be/bedelzangtraditie/krik-krak

Krikkrak 2018

Ga vanaf maandag 24 september op zoek naar Djoelala en val in de prijzen!

Van maandag 24 tot en met 28 september verstopt Djoelala zich ergens in Retie. Je hebt een uur de tijd om hem te vinden. Tips vind je telkens omstreeks 18.30 u. op de Facebookpagina van Krikkrak Retie.

De eerste vijf die zich ter plaatse aanmelden met het gevraagde voorwerp, ontvangen een leuke prijs. Bovendien maakt de dagwinnaar kans op de hoofdprijs tijdens Krikkrak: een seizoensabonnement 2018-2019 van Bobbejaanland.

Krikkrak op 30 september 2018 

Ook dit jaar valt er in het centrum van Retie weer heel wat te beleven tijdens Krikkrak!

Handelaars en verenigingen halen alles uit de kast zodat jong en oud zich niet zal vervelen:

 • Open winkels & standjes van handelaars
 • Animatie door verenigingen
 • Een natje en droogje in de horecazaken

Dit jaar kunnen we rekenen op heel wat handelaars en verenigingen die actief deelnemen aan Krikkrak. Een 10-tal verenigingen stellen hun kraampjes op in de verkeersvrije zones en zorgen ervoor dat kinderen zich er helemaal thuis voelen!

Zone Peperstraat – Markt – Passtraat

Maak kennis met de najaarscollecties bij:

 • Schoenen Hoskens in de Kasteelstraat;
 • Grego op de Turnhoutsebaan.

Honger en dorst stillen kan bij:

 • ‘t Festijn, Casa Mia, Club Met, 't Compromis en @Cabasse;
 • cafés Het Gildenhuis, KOR, Amelie, Foli-A.

Zone Kerkhofstraat – Kloosterstraat

Drinken, eten en entertainment voor jong en oud:

 • in Café Bazaar en De Ster;
 • in de standen vol lekkers van Moor than Koffie, Mobifrit en Christels Keuken;
 • laat jezelf verrassen bij Schoenen Dockx of de stand van Villa Sue;
 • leef je uit op het hindernissenparcours van The Field;
 • ga langs in de cafetaria van WZC Annadal voor een lekkere pannenkoek t.v.v. het goede doel.

Zone Sint-Martinusstraat

Clown Vermichelli komt langs met een circusshow en je kan er genieten van een optreden van Rik Mercelis. Verder kan je komen kijken, proeven, doen en luisteren:

 • bewonder de nieuwste damescollectie tijdens de modeshow bij Stripes;
 • geniet van het lekkers bij ‘t Genoegen en Slagerij Geert & Wendy;
 • kom eens langs bij Dagbladhandel De Mus, Verzekeringskantoor Helsen, Anytime Fitness, Optiek Silhouette, assistentiewoningen Den Eyck of Drukkerij Feyen;
 • laat je verrassen op de standen van Claessen Cleaning en Tuin- & Hobbycenter Daems.

De kleinsten kunnen hun overtollige energie kwijt op de springkastelen van De Springaap en Jump die opgesteld staan in de verschillende zones.

Krikkrakstoet trekt 's avonds door de straten

Vanaf 18.00 u. zakken we met zijn allen af naar de Markt, waar Discobar Zwanzibar ons zal entertainen. Omstreeks 19.15 u. vertrekt de stoet.

De route van de stoet verloopt als volgt: Markt, Kerkhofstraat, Asberg, Molenberg, Violettastraat, Kromstraat, oversteek Kloosterstraat, Laarstraat, Groenstraat, Markt.

Versier je gevel en maak kans op Retiese Cadeaucheques

Om Krikkrak een extra feestelijk tintje te geven, vragen wij de bewoners van de straten waarlangs de stoet passeert om hun voortuin of gevel te versieren met lampionnetjes, kaarsjes of uitgeholde bieten. Het huis dat volgens de jury aangesteld door VVV Retie het mooist versierd is, maakt kans op een leuke prijs!

Download hieronder de programmafolder van 2018.

Albums