Inti Sisa

2020 startte als een veelbelovend jaar: 42 enthousiaste kleutertjes, nieuwe naaimachines voor ons vrouwenproject in Jatunpamba, drie enthousiaste stagiaires van de Thomas More hogeschool, nieuwe en oude bergschooltjes waar we volop Engelse les, computerles en het Aflatoun (sociaal en financieel ondernemen) programma gaven en een hotel dat liep als een trein. Nog nooit hadden we zo’n druk voorjaar. En toen kwam corona…

Net zoals de rest van de wereld is Ecuador heel erg getroffen. In maart kwam onze dagelijkse werking bruusk tot stilstand toen de regering het land in lockdown plaatste. Scholen werden gesloten en het toerisme viel helemaal stil. In eerste instantie hoopten we dat deze crisis snel voorbij zou gaan. Maar als we realistisch zijn weten we dat dit langdurige gevolgen zal hebben voor ons toekomstig functioneren. Tot vandaag de dag is er nog geen vooruitzicht op de heropening van de scholen.

We hebben zeer uitdagende tijden voor de boeg, zowel voor het Educatief centrum als voor het guesthouse, waarvan we de inkomsten gebruiken om onze projecten te financieren. De voorbije maanden hebben we onszelf geheroriënteerd, want de noden van de lokale bevolking, die leven van een dag-tot-dag economie, zijn alleen maar groter geworden.

Dankzij genereuze donaties van mensen die ons een warm hart toedragen, zijn we erin geslaagd om 400 voedselpakketten uit te delen in verschillende gemeenschappen en aan behoeftige gezinnen in het dorp. In ons naaiatelier worden volop mondmaskers gemaakt om uit te delen, want in Ecuador zijn mondmaskers overal verplicht en veel mensen hebben niet de middelen om die voor heel hun gezin te voorzien.

Bovendien hebben onze leerkrachten een fantastische job gedaan door via WhatsApp contact te houden met de ouders van onze kleutertjes en hebben ze hen op die manier via leuke filmpjes en ludieke taakjes kunnen blijven stimuleren. Veel kinderen en jongeren die geen toegang hadden tot internet kwamen dagelijks in ons computeratelier hun huiswerk maken of online les volgen.

Ons hotelteam is bezig met een volledig onderhoud van het guesthouse. Dus we zitten zeker niet stil. We houden de moed erin, ook al weten we dat het niet gemakkelijk zal zijn. Toch zijn we er zeker van dat we van dit alles weer sterker zullen worden en groter en beter terug zullen komen dan voorheen.

Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen

  • SDG 4: Inclusief, gelijkwaardig, kwalitatief onderwijs en kansen voor levenslang leren voor iedereen
  • SDG 8: Langdurige, inclusieve en duurzame economische groei, volledige tewerkstelling en waardig werk voor iedereen
  • SDG 10: Vermindering van ongelijkheid binnen en tussen landen

Meer info of steunen

E eva@intisisa.com

Facebook

Instagram

Contact

Eva Gielis