Herbruikbaar cateringmateriaal

Vanaf 1 januari 2020 geldt er een verbod voor organisatoren van evenementen om drank te serveren in wegwerpverpakkingen. Tenzij de organisator een systeem kan voorzien waar 90% (95% vanaf 2022) van de wegwerpverpakkingen gescheiden wordt voor recyclage. Lokale overheden zijn zelfs verplicht om volledig herbruikbaar te werken vanaf 1 januari.

Studies rond eet- en drinkgerei tonen aan dat herbruikbare recipiënten beter zijn voor het milieu als er voldoende hergebruikscycli gerealiseerd worden. Naast een lagere milieu-impact, minder afval en een nettere uitgiftelocatie, zorgen herbruikbare recipiënten ook voor minder zwerfvuil in de omgeving. Het Vlaamse beleid richt zich in de eerste plaats op afvalpreventie en moedigt daarom het gebruik van herbruikbaar cateringmateriaal aan. Het beleid stimuleert zo een daling van het materialengebruik -en verlies en bevordert de overgang naar een meer circulaire economie.

Procedure

Alle informatie om aan de slag te gaan met de wetgeving cateringmateriaal rond drankverpakkingen en voedselverpakkingen vindt u op de website van de OVAM.

  Is het gebruik van wegwerpbekers voor drank toegestaan? Is het serveren van drank in eenmalige drankverpakkingen (blikjes, drankkartons, PET-fles, glazen wegwerp) toegestaan?
Op evenementen die niet worden georganiseerd door de overheid Neen, tenzij de eventorganisator een systeem voorziet dat garandeert dat minstens 90 % van de bekers gescheiden wordt ingezameld voor recyclage (95 % vanaf 2022) Neen, tenzij de eventorganisator een systeem voorziet dat garandeert dat minstens 90 % van de verpakkingen gescheiden wordt ingezameld voor recyclage (95 % vanaf 2022)
Op evenementen georganiseerd door de overheid Neen Neen
Door overheden in hun eigen werking Neen Neen, met uitzondering van de verkoop van voorverpakte dranken in automaten op voorwaarde dat de nodige maatregelen genomen zijn om gescheiden inzameling van pmd te garanderen.
     

Herbruikbare bekers voor je event

1. Activiteiten in GC Den Dries

Het gebruik van herbruikbare bekers (+/- 2.500 exemplaren) is inbegrepen in huurprijs. 
Je dient deze wel aan te vragen via het digitaal loket.

2. Kleinschalige activiteiten in Retie

Verenigingen die een kleinschalige activiteit in Retie organiseren (max. 200-tal bezoekers) kunnen per evenement gratis twee bakken herbruikbare bekers aanvragen. Dit zijn in totaal een 800-tal bekers. Deze dienen opgehaald en teruggebracht (proper en droog) te worden naar GC Den Dries. De bekers kunnen aangevraagd worden via het digitaal loket. Let op: deze zijn enkel ter beschikking indien de bekers op dat moment niet gebruikt worden in GC Den Dries.

3. Overige activiteiten in Retie
  • De Sprong (samenwerkingsverband met IOK Afvalbeheer)
    Verenigingen en organisatoren van evenementen kunnen bij bij De Sprong terecht voor het huren en wassen van herbruikbare bekers. In samenwerking met IOK Afvalbeheer is hiervoor een nieuw project opgestart. De bekers worden in verschillende formaten in duurzaam plastic aangeboden. Zowel kleine als grotere evenementen kunnen hier beroep op doen. Op 5 verschillende locaties in de Kempen kunnen de bekers afgehaald worden. De afwas van de bekers is steeds in de huurprijs inbegrepen, de bekers moeten enkel gespoeld terug binnen gebracht worden.
  • Informeer bij je drankenleverancier
  • Neem hieronder een kijkje in de lijst van leveranciers die zich aangemeld hebben. Bedrijven kunnen steeds contact opnemen met de dienst Vrije Tijd om opgenomen te worden in dit overzicht.