Heb je last van ratten in de buurt van je woning?

Wat kan je zelf doen?

Preventie is altijd de eerste én belangrijkste stap bij knaagdierenbestrijding. Aangezien ratten en muizen zich gemakkelijk verplaatsen zal een aantrekkelijke plaats altijd opnieuw ingenomen worden als er aan de oorzaak niks gedaan wordt. Bovendien is preventie de diervriendelijkste en in de tijd de meest efficiënte en effectieve methode.

Verwijderen van voedsel

Dé belangrijkste reden waarom muizen en ratten ergens voorkomen is de aanwezigheid van voedsel. Verwijder of bescherm altijd al het beschikbare voedsel:

  • Verzamel afval in goed afgesloten vuilnisbakken of containers, niet op hopen of in zakken.
  • Gebruik bijvoorbeeld liever een compostvat dan een -hoop.
  • Geef huisdieren zoals katten en honden niet buiten eten.
  • Biedt het eten voor wilde vogels aan in voederhuisjes en zorg dat er niet te veel eten blijft liggen.
  • Vermijd stilstaand water en drinkplaatsen.
  • Gooi geen losse etensresten in je tuin.

Heb je dieren in de tuin?

  • Gebruik je een voederbak voor de kippen, laat deze ’s avonds en ’s nachts niet staan of zorg dat deze volledig afgesloten kan worden.
  • Gooi je het graan of groentenafval voor de kippen op de grond? Geef dan kleine porties dat de kippen snel op eten, zodat er geen voer blijft liggen.
  • Bewaar voedsel goed afgesloten, gebruik bij voorkeur metalen of kunststoffen tonnen.
  • Verwijder gemorst voeder.
  • Vermijd langdurige voederopslag en gebruik eerst de oudste voorraad.
Vermijd nest- en schuilplaatsen

Muizen en ratten leven graag verdoken. Beperk daarom zoveel mogelijk nest- en schuilplaatsen in en rond de woning. Vooral de combinatie van een fijne schuilplaats en beschikbaar voedsel maken het voor de rat een geweldige verblijfplaats:

  • Vermijd rondslingerende materialen en onnodige stockage (lege dozen, rommel, bloempotten, oude constructies).
  • Verwijder afval/rommel zo snel mogelijk.

De composthoop:

Voorkom dat muizen of ratten nesten bouwen door de hoop regelmatig om te keren (of prik regelmatig in de hoop met een riek) en door de hoop vochtig te houden: ratten en muizen bouwen hun nest bij voorkeur in een droge, rustige omgeving.

Gooi geen etensresten op de hoop. De geur daarvan trekt ratten aan. Zorg er voor dat de ruimte rond de hoop of het vat schoon is. Sluit een gesloten compostvat of -ton altijd af met een goed sluitend deksel (dit geldt ook voor andere vuilnisbakken). Hiermee voorkom je dat er muizen en ratten in je vat kunnen klimmen.

Eventueel kan je een compostvat of hoop beschermen door er kippengaas omheen te spannen. Gebruik dan gaas van metaal met een maaswijdte van maximaal 0,5 cm. Breng dit gaas ook onder het vat aan, en graaf het voor de zekerheid in tot een diepte van 75 cm.

Wat kan de gemeente doen?

Op openbaar domein kan de gemeente buizen met vergif plaatsen. Deze worden meestal in een grachtkant of onder een struik gelegd. Laat de buizen liggen en raak ze zeker niet aan. Onze medewerkers komen de buizen regelmatig nakijken en het vergif vervangen.

Om het vergif te laten werken, moet er in de buurt natuurlijk geen ander voedsel te vinden zijn. Ratten zullen ons voedsel of dierenvoeders verkiezen boven het vergif. Zolang er voedsel te vinden is, zullen er ratten blijven komen.

Op privé perceel ben je zelf verantwoordelijk voor het bestrijden van de ratten. Dit is bij wet verplicht (Koninklijk Besluit van 19 november 1987). Dit kan je in de eerste plaats preventief doen, zoals hierboven beschreven. Of met vergif, klemmen,… Je kan op de gemeente GEEN vergif afhalen.

Meer informatie over de bestrijden van ratten kan je vinden op https://www.vlaanderen.be/overlast-door-ongewenste-dieren-ratten-muizen-wespen