Centraal Inschrijvingsregister sociaal huren (CIR)

Sinds 18 maart verlopen de inschrijvingen voor een sociale huurwoning online. Sindsdien is er in Vlaanderen één centraal inschrijvingsregister (CIR), in beheer van het Agentschap Wonen.
Elke kandidaat-huurder moet zijn inschrijving digitaal (her)bevestigen. Als de kandidaat-huurder niet bevestigt, verliest hij zijn plaats op de wachtlijst en zijn recht op huurpremie. Elke kandidaat huurder ontvangt een brief om zich (opnieuw) in te schrijven.

De Vlaamse overheid voerde op 18 maart 2024 het centraal inschrijvingsregister in. 
Vanaf die dag kan je je als kandidaat-huurder enkel nog online inschrijven als je een sociale woning wilt huren bij een woonmaatschappij in Vlaanderen. Je kan vanaf dan jouw inschrijvingsdossier volledig zelf opstarten, digitaal en veilig. Dit kan via www.vlaanderen.be/sociaalhuren. Ook voor meer informatie en alle voorwaarden kan je op deze website terecht.

Vervolgens wordt er gecheckt of de kandidaat aan alle voorwaarden voldoet. Als dat in orde is en alle informatie gekend is, ben je officieel ingeschreven als kandidaat-huurder. Vanaf het moment dat je ingeschreven bent, kan je zelf jouw persoonlijke gegevens aanpassen en jouw plaats op de wachtlijst zien. 

Woon je al in een sociale woning, maar wil je door omstandigheden verhuizen? Dan moet je deze aanvraag ook via het CIR indienen.

Hoe aanmelden?

Je aanmelden bij het centraal inschrijvingsregister (CIR) kan met een eID kaartlezer of Itsme. De installatie van Itsme kan je in orde maken aan de hand van een instructiefilmpje. Daarnaast organiseert onze gemeente elke eerste en donderdag van de maand ‘Digiklap’ in de bibliotheek. Een vrijwilliger staat klaar met tips en uitleg en kan je helpen bij het installeren van Itsme op je smartphone. Vergeet je identiteitskaart en pincode niet.

Heb je geen computer?

Je kan het CIR openen via je smartphone, maar dit werkt niet zo goed. Misschien heb je familie, buren of vrienden die je kunnen helpen? Bij de Sociale Dienst van Retie kan je terecht en is er een laptop ter beschikking om je aanmelding orde te maken. Maak op voorhand een afspraak als je langskomt zodat we de laptop kunnen reserveren. 

Heb je hulp nodig bij je aanmelding?

Maak een afspraak bij Woonboog of bij de Sociale Dienst van Retie. De medewerkers kunnen je helpen met het aanmaken of aanpassen van je dossier.

Contactgegevens Woonboog:

Openingsuren

Je kan ons bellen op T 014 40 11 00

  • op maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag tussen 09.00 u. en 12.00 u. 

Je kan langskomen tijdens de zitdag (huur):

  • op maandag en donderdag tussen 13.00 u. en 16.00 u.

info@woonboog.be, W www.woonboog.be

Locatie

Campus Blairon 599 | 2300 Turnhout

Bosveld 152 | 2400 Mol

Meer info is ook terug te vinden op de website van de Vlaamse Overheid.