'Ze zijn daar! De provincie Antwerpen bevrijd in 1944': brochure nu verkrijgbaar

Gepubliceerd op maandag 26 augustus 2019 13.46 u.
Denk jij bij 'bevrijding' spontaan aan D-day en de helse strijd op de Normandische stranden? Weet dan dat je ook dichter bij huis boeiende bevrijdingssites uit de Tweede Wereldoorlog vindt. In de brochure 'Ze zijn daar!' wordt de turbulente bevrijdingsperiode herdacht.

Achtenveertig Antwerpse steden en gemeenten en talloze lokale organisaties maken zich op voor de herdenking van 75 jaar Bevrijding. Onder coördinatie van Toerisme Provincie Antwerpen realiseerden ze samen een themabrochure. En op een vijftigtal locaties zijn er permanente infoborden geplaatst.

De slag om de Antwerpse haven en de Kempense kanalen speelde een cruciale rol tijdens de finale oorlogsmaanden. En ook in onze gemeente crashten er tijdens de oorlogsperiode minstens 10 vliegtuigen.

De periode tussen juni 1944 en maart 1945 stond bol van emotie: gevechten, bombardementen, schaarste, censuur ... Stof voor talloze verhalen. Van dramatisch over hartverwarmend tot grappig.

Over Schotse soldaten die de Kempenaren de hokey cokey leerden dansen. De angst van de Antwerpenaren voor de meedogenloze V-bommen. Een vindingrijke Belg die de Britse tanks veilig over de Rupel loodste. En 500 mannen, vrouwen en kinderen afwachtend in de Mechelse Dossinkazerne.

Fiets of wandel naar de Liberation Routepunten, de plekken waar het allemaal gebeurde. Ontdek de verhalen en vooral: deel ze met anderen. Want het verleden is en blijft een onuitputtelijke inspiratiebron voor ons allemaal.

Brochure 'Ze zijn daar! De provincie Antwerpen bevrijd in 1944'

Naast verhalen, foto's en toeristische tips uit 48 steden en gemeenten bundelt de brochure ook een activiteitenkalender en een boekje met zeven bevrijdingsroutes langs het fietsknooppuntennetwerk.

Haal jouw exemplaar op aan het onthaal in het gemeentehuis van Retie of bestel er eentje online.

Je kan de brochure, activiteitenkalender en het routeboekje ook digitaal downloaden via deze link.

 

Meer info:

Ze zijn daar! De provincie Antwerpen bevrijd in 1944

De brochure van 85 pagina's bundelt verhalen, foto's en toeristische tips van 48 steden en gemeenten. Ze bevat ook een activiteitenkalender en een boekje met zeven bevrijdingsroutes langs het fietsknooppuntennetwerk.

Zeven bevrijdingsroutes

Zeven bevrijdingsroutes langs het fietsknooppuntennetwerk leiden je langs historische locaties. Onderweg hou je halt bij infoborden met pakkende oorlogsverhalen. Je (her)ontdekt monumenten, historische locaties, crashsites, gedenkplaten en militaire begraafplaatsen. Deze erfgoedplekken liggen niet altijd op de route, maar zijn een zij- of omweg absoluut waard.

Activiteitenkalender

75 jaar geleden werd België bevrijd. Het einde van de Duitse bezetting was daar! Vreugde, angst en verdriet beheersten onze regio. Tussen 8 mei 2019 en 8 mei 2020 herdenkt ons land de turbulente bevrijdingsperiode met 'Belgium Remembers 45-45'. Ook in de Kempen worden tal van activiteiten georganiseerd. Omdat we de gebeurtenissen van 75 jaar geleden nooit mogen vergeten. Laat je inspireren door de overvolle activiteitenkalender.

Liberation Route Europe

Beleef de bevrijding! De Liberation Route Europe volgt het spoor van de geallieerden tijdens de bevrijding van West-Europa in 1944 en 1945.