Zadenbib

In 2017 is er in onze bibliotheek een zadenbib ontkiemd: een plek waar je gratis zaden kan lenen om je eigen groenten, bloemen en kruiden te kweken. In ruil vragen we je enkel om zelf zaden te oogsten en terug te schenken aan de zadenbib.

Hoe werkt het?

Op www.zadenbib.be kan je een kijkje nemen in onze zadencollectie. Per plant vind je er nuttige info en foto’s, zodat je thuis al een keuze kan maken welke zaden je graag zou ontlenen. Om zaden uit te lenen, moet je naar de bib. Je kiest de zakjes die je wil gebruiken (max. 3 per klant) en meldt aan de infobalie welke zakjes je meeneemt. Weet je niet goed hoe je die zaadjes moet planten? Kijk dan zeker eens op www.MijnTuin.org of kijk eens rond in de uitgebreide collectie boeken over tuinieren in onze bibliotheek. Zo vind je vast en zeker de informatie die je zoekt.

Waarom zadenbibs?

De zadenbib wil de traditie van zaden kweken en delen in ere houden en een netwerk uitbouwen van tuiniers die hun kennis met elkaar delen. Specifieke lokale variëteiten krijgen meer kansen om te overleven en onze leden leren een breed gamma van bijzondere groenten, kruiden en planten kennen. Op die manier dragen we ons steentje bij aan een beter milieu. En wie weet komen de bijtjes wel terug …

Dankzij de plaatselijke afdeling van de vereniging Tuinhier, die een heleboel zaden geschonken heeft, hebben we reeds een ruime collectie opgebouwd. En die zouden we graag blijven uitbreiden! Dus als je zaadjes op overschot hebt, mag je ze altijd meebrengen naar de bib.