Wandeldag 'Retie in de Wereld' - zondag 26 november '23

Jaam Jaam, Sahaya, Inti Sisa, Fairtrade, Oxfam ...

"Wat hebben die organisaties met Retie te maken?" Retienaren actief in deze organisaties zagen dat het leven niet overal zo goed was als in het Dorpje der Zeven Neten, en namen de moedige beslissing om actie te ondernemen. Door hun inspanningen hebben ze de wereldvrede niet kunnen bewerkstelligen, maar tientallen, honderden, misschien wel duizenden mensen werden er tot nu toe al beter van.

Op initiatief van de gemeente en in samenwerking met de trekkersgroep Fairtrade hebben een aantal van deze mensen zich verenigd in 'Retie in de wereld - de wereld in Retie'.

Het gemeentebestuur steunt deze mensen/organisaties al sinds jaren d.m.v. een financiële bijdrage. Via de wandeldag op 26 november '23 laten deze organisaties je kennismaken met hun werking.

Wandeldag 'Retie in de Wereld' - zondag 26 november '23

Voor het inschrijvingsbedrag van 5,00 EUR krijgen de deelnemers op elke locatie - naast info over de werking - een hapje en/of drankje voorgeschoteld. Inschrijven kan nog t.e.m. vrijdag 24 november, 12.00 u. aan de onthaalbalie in het gemeentehuis. 

Op alle locaties is er naast het gratis drankje en/of hapje ook kinderanimatie voorzien!

Inschrijven kan nog tot vrijdagmiddag 24 november, 12.00 u. via het onthaal in het gemeentehuis tijdens de openingsuren. Je brengt dan meteen ook de betaling in orde (5,00 EUR per persoon).

Hiervoor krijg je op elke locatie een hapje en/of drankje voorgeschoteld. De uitgestippelde wandeling en bijhorende stempelkaart bekom je bij een van de deelnemende organisaties op locatie. Je bent welkom tussen 10.00 u. en 16.00 u. Starten doe je op een locatie naar keuze. 

FAIRTRADE & OXFAM, Passtraat 14

In zaal De Vest zal de gemeentelijke Trekkersgroep Fairtrade samen met Oxfam-Dessel de deelnemers informeren over hun werking. Ook voor een lekker drankje en hapje kan je hier terecht. 

Locatie: zaal de Vest, Passtraat 14

INTI SISA, Oude Arendonksebaan 31

Inti Sisa is een non-profitorganisatie in Ecuador die zich richt op het creëren van kansen voor de lokale Indiaanse bevolking van Guamote. Ze bieden educatieve programma's aan, werken samen met lokale gemeenschappen en partnerorganisaties, en streven naar duurzame oplossingen voor (kans)armoede en de lage kwaliteit van onderwijs en gezondheidszorg. Met projecten zoals sociaal en financieel onderwijs en gemeenschaps-toerisme zetten ze zich in voor positieve verandering en behoud van de lokale cultuur. Samen met lokale kinderen, jongeren en volwassenen blijven ze groeien en streven naar meer sociale rechtvaardigheid in Ecuador.

Contact: E eva@intisisa.com (Eve wordt in Ecuador aangesproken als Eva) 

SAHAYA, Bloemstraat 14

Sahaya betekent "hulp" in het Sanskriet, een oude Indische taal. Sahaya International.eu vzw, afgekort Sahaya.eu, is een Retiese ontwikkelingsorganisatie opgericht in 2009 en bestaat uit een netwerk van enthousiaste vrijwilligers. We zijn actief in plattelandsgebieden van Tamil Nadu (Zuid-India) en werken samen met de lokale partner READ NGO. We zamelen fondsen in voor scholen, volwassenonderwijs, sponsorprogramma's voor weeskinderen, hiv/aidsprogramma's, gezondheidszorg, water-en landbouwprojecten.

Met Sahaya.eu maken we echt een verschil. Als jij zelf sponsorouder wil worden of meer info wil over alle ander projecten, neem zeker een kijkje op onze website, onze sociale media, neem contact met me op of kom gewoon langs. Wie de projecten ter plaatse wil bezoeken is ook van harte welkom in het gastenverblijf in Zuid-India.

Meer info:

An Van Rompay, 0498 53 22 93, an@sahaya.eu, www.facebook.com/Sahayainternational.eu, www.sahaya.eu

JAAM JAAM NEPAL, Kasteelstraat 60

Als Jaam Jaam Nepal zijn we een VZW van een 5-tal bevriende koppels die hulp bieden in Nepal.Na een vakantiereis in 1998 besloten we om enkele plaatselijke privé-initiatieven te steunen. Geleidelijk werden de contacten uitgebreid en werkten we meer gestructureerd samen met lokale organisaties. Na de grote aardbeving van 2015 kwam onze hulpverlening in een stroomversnelling.

Zonder tussenkomst van andere partijen werken we rechtstreeks samen met de lokale bevolking waarvan we onze contactpersonen persoonlijk kennen. Het voorstel van een project komt vanuit de gemeenschap. Wij zorgen voor het grootste deel van het budget voor de aankoop van materialen; de lokale bevolking zorgt voor de bouw en de realisatie van de projecten.

Onze contactpersonen doen de follow-up en geven ons rechtstreeks feedback.Een kleine selectie uit onze realisaties zijn:
• Oprichting Medische hulppost
• Dental care programma
 Dringende noodhulp nav de aardbeving
• Heropbouw scholen regio Dhading
• Opbouw materniteitsgebouw
• Irrigatieprojecten regio Dhading 

Meer info

jaamjaamnepal@gmail.com
www.jaamjaamnepal.org