Vernieuwing 7 km wegdek (N123) tussen Retie en Kasterlee - AWV test ‘groen’ asfalt bij vernieuwing N123 tussen Kasterlee en Retie

Gepubliceerd op vrijdag 10 mei 2019 9.44 u.
Het Agentschap Wegen en Verkeer vernieuwt vanaf 20 mei op de N123 in Retie en Kasterlee het asfalt van de rijweg. De werfzone strekt zich uit over ongeveer 7 kilometer tussen de twee dorpskernen. De rijwegvernieuwing wordt gedurende twee weken uitgevoerd.

De oude toplaag van het wegdek wordt afgefreesd en terug aangelegd met nieuw asfalt. Daarna worden nieuwe wegmarkeringen aangebracht. Het vernieuwde wegdek zal het rijcomfort en de verkeersveiligheid van de weggebruikers verbeteren.

De rijwegvernieuwing op de N123 wordt gedurende twee weken uitgevoerd vanaf 20 mei 2019. Men werkt overdag op weekdagen.

Minderhinder-maatregelen: gefaseerde uitvoering en omleiding tijdens de werkuren

Per werkdag wordt een gedeelte volledig vernieuwd, te beginnen vanaf Retie tot in Kasterlee. De werken starten aan de Kasteelstraat in Retie, ter hoogte van het kruispunt met de R18. Elke dag wordt een stuk van ongeveer één kilometer volledig uitgevoerd, en zo schuiven we op richting Kasterlee. Daar eindigen de werken ter hoogte van het begin van de vrijliggende fietspaden op de Retiesebaan (een stukje voor het kruispunt met de Schuttersstraat).

Tijdens de werkuren (07.00 u. - 17.00 u.) is de werkzone afgesloten voor gemotoriseerd verkeer. Dan geldt een omleiding tussen Retie en Kasterlee via de E34 (zie kaartje). Buiten deze uren en tijdens het weekend wordt de weg steeds terug opengesteld voor verkeer.

De fietspaden blijven steeds toegankelijk in beide richtingen.

Bereikbaarheid in de werfzone

De werken worden in fases van één dag uitgevoerd om de hinder voor de omgeving zoveel mogelijk te beperken. Per dag wordt één gedeelte, van om en bij één kilometer, volledig afgewerkt. Vanaf 07.00 u. wordt dan het oude wegdek afgefreesd. Rond 17.00 u. is het stuk dan alweer klaar en beschikbaar voor verkeer.

Percelen en zijstraten in de werfzone zullen één dag niet bereikbaar zijn met gemotoriseerde voertuigen tussen 07.00 u. en 17.00 u. De aannemer verwittigt de naaste bewoners hiervan op voorhand.

De zijstraat Rode Akkers in Kasterlee blijft steeds bereikbaar.

Proefvakken: asfalt met kleinere ecologische voetafdruk

In samenwerking met de Universiteit Antwerpen en het OCW (Opzoekingscentrum voor de Wegenbouw) zal AWV in dit project ook drie proefvakken met verschillende soorten asfalt aanleggen. Dit kadert in een onderzoek naar nieuwe asfaltvarianten waarin gerecycleerde materialen verwerkt zitten, om zo de ecologische voetafdruk te verkleinen. In de Kasteelstraat in Retie zal over een afstand van 3 x 150 meter het verschil in materiaalgebruik visueel zichtbaar zijn voor de weggebruiker. De proefvakken zullen op maandag 20 mei als eerste aangebracht worden.

Weersgevoelig

Opgelet: asfalteringswerken zijn steeds erg weergevoelig. Bij regenweer kan de huidige planning wijzigen.

Meer info?

De meest actuele info vind je steeds terug op W www.wegenenverkeer.be/retie.

Heb je nog vragen over dit project? Dan kan je het Agentschap Wegen en Verkeer bereiken via het online meldingsformulier op W www.wegenenverkeer.be/contactformulier.

AWV en de aannemer zullen er alles aan doen om de hinder van de werken zo kort en zo klein mogelijk te houden.