Online shoppen ... Buitenkansje of onbetrouwbaar koopje?

Gepubliceerd op dinsdag 21 mei 2019 14.30 u.
Online is zowat alles te koop. En de prijzen kunnen erg verschillen. Hoe weet je nu of een heel mooi aanbod op een website echt een buitenkans is of een onbetrouwbaar koopje? En hoe kan je een betrouwbare webshop onderscheiden van een malafide? Weet wat je koopt aan de hand van onderstaande tips!

Neem nooit overhaast beslissingen en informeer je grondig over de website en over het aanbod. Zorg ervoor dat je weet wat je koopt.

“We boden 800 euro op een reis via een online veilingsite, maar toen we gewonnen hadden, bleek de reis opeens 3 100 euro te kosten.”

De jongste jaren horen we alsmaar meer dit soort verhalen over online oplichting. In 2018 kreeg de FOD Economie 248 meldingen over frauduleuze reisaanbiedingen, 43 % meer dan het jaar voordien.

De FOD Economie en het Europees Centrum voor de Consument voeren samen campagne en geven 10 eenvoudige tips om onbetrouwbare websites te herkennen.

Je vindt ze op www.WeetWatJeKoopt.be, samen met nuttige info over wat je kan doen als je toch opgelicht bent.

Koopje of flop? Tips om veilig online te shoppen

Hoe kan ik een onbetrouwbare website herkennen?

1. Check de reputatie van de website

Surf via een zoekmachine naar de meningen en ervaringen van andere consumenten. Koppel termen als "fraude", "misleiding" of "bedrog" aan je zoekopdracht.

2. De eerste is niet altijd de beste

Stort je niet op de eerste resultaten die een zoekmachine oplevert. Meestal gaat het om advertenties, soms voor onbetrouwbare sites.

3. Informeer je grondig over het aanbod

Laat je niet te snel door het aanbod beïnvloeden. Neem de tijd om alle kenmerken te bekijken en check eerst de totale prijs vooraleer je bestelt.

4. Ga na of je met kredietkaart kunt betalen

Kies voor deze betaalmethode. Bij problemen heb je meer kans om je geld terug te krijgen.

5. Geen httpS, geen deal!

Controleer voordat je betaalt of het adres van de site begint met "https". Als dat niet het geval is, betekent het dat de site niet veilig is.
 
Benieuwd naar meer tips? Wil je weten wat jouw rechten zijn? Kijk snel op www.weetwatjekoopt.be en ontdek alle tips en antwoorden op de veelgestelde vragen.

Heb je toch problemen met een online aankoop?

Meld het aan de FOD Economie via meldpunt.belgie.be en bij het Europees Centrum voor de Consument wanneer het bedrijf zich in een ander Europees land bevindt.

Heb je met een kredietkaart betaald? Probeer dan je geld te recupereren via de website www.mijnkaart.be