Week van de Bij

Gepubliceerd op zaterdag 9 mei 2020 12.24 u.
Van 31 mei tot 7 juni 2020 organiseert de Vlaamse Overheid opnieuw de Week van de Bij. Tijdens deze week is het de bedoeling dat we allemaal wat extra aandacht besteden aan de solitaire bijen, hommels en uiteraard onze geliefde honingbijen.

Een rijke habitat met diverse stuifmeel- en nectarbronnen voor deze hommels, solitaire bijen en honingbijen is essentieel voor hun én onze toekomst.

Enkele tips:

  • Maak van je tuin een restaurant voor bijen met een assortiment van bloeiende kruiden, bloemen, struiken en bomen. Kies voor beplanting die voldoende nectar en stuifmeel levert. Opteer voor inheemse plantensoorten en vermijd dubbele bloemen (zoals begonia, pioenrozen …) die geen stamper en meeldraden hebben.
  • Voorzie een bijenhotel vlakbij jouw restaurant als woonst voor de solitaire bijen.
  • Leuk je tuin en terras op met bloempotten met bloeiende kruiden zoals bieslook, tijm, munt, rozemarijn …
  • Plant bloembollen van bv. boerenkrokus of hyacinth in het najaar. Zij bloeien reeds vanaf eind februari tot begin april en zijn een bron van voedsel in het verder nog slapende voorjaar.
  • Behoud houtstapels en zandbakken: driekwart van alle bijensoorten nestelt in de grond. Andere bijensoorten knagen hun nestgang uit in dood hout. Laat daarom je snoeihout op een zonnige plaats liggen om te rotten.
  • Gebruik in jouw tuin bosaardbei als bodembedekker of vul een verloren hoek met komkommerkruid of barbarakruid.
  • Laat in jouw moestuin ook eens wat plantjes doorschieten en in bloei komen. Rucola, sla, broccoli en prei zijn hier ideaal voor.
  • Leg, mits de juiste plantenkeuze, een bijenhemel aan in de vorm van een groendak.

Sinds 2014 is Retie een bijenvriendelijke gemeente. Doorheen Retie worden sindsdien jaarlijks bloemenakkers ingezaaid met een Tübingermensel met eenjarige planten die veel nectar en stuifmeel produceren waardoor bijen en vlinders in grote getalen worden aangetrokken. Zo kunnen we ook op openbaar domein insecten voorzien van de nodige voedingsstoffen. Dit project komt tot stand in samenwerking met onze Retiese Biebond Sint-Ambrosius.

Normaal zou imkersvereniging de Biebond haar lokaal aan de Oude Beemden openstellen op zaterdag 6 juni. Omwille van de maatregelen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, wordt deze opendeurdag uitgesteld.

In het voorjaar werd aan hun lokaal een grote bloemenweide ingezaaid. Als je in de buurt bent, dan is het zeker de moeite waard om eens te bekijken!