Week van de Duurzame Gemeente: 117 gemeenten doen mee!

Gepubliceerd op woensdag 22 september 2021 11.03 u.
Van 18 tot 25 september 2021 vieren we de zesde verjaardag van de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen van de Verenigde Naties. Daarom organiseert de VVSG voor de vierde maal op rij de Week van de Duurzame Gemeente.

Tijdens de campagneweek hijsen gemeenten de SDG-vlag aan het gemeentehuis en zetten ze hun lokale duurzame helden in de bloemetjes.

In 2021 leggen we de focus op helden die bijdragen aan de planet-pijler van duurzame ontwikkeling.

Ontmoet de duurzame helden uit onze gemeente en ontdek hoe je ook zelf kan bijdragen aan de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen (SDG's). 

Waarom doet Retie mee?

Reeds in 2016 tekende het gemeentebestuur van Retie de engagementsverklaring ‘Global goals, local focus’. De nieuwe bestuursploeg zet dit engagement verder door de SDG’s te gebruiken als rode draden in het nieuwe meerjarenplan 2020-2025. Zo ondersteunen we als lokaal bestuur mee de doelstellingen van de Verenigde Naties. Maar natuurlijk kunnen we deze doelstellingen niet alleen bereiken en hebben we nood aan lokale partners, onze ‘duurzame helden’. We zetten dan ook heel graag onze helden in de kijker, zodat ze de aandacht krijgen die ze verdienen!

Wie zijn onze Retiese duurzame helden 2021 en hoe dragen zij bij aan de SDG's?

BIEGILDE ST. AMBROSIUS

De Imkersgilde Sint-Ambrosius is een vereniging met plaatselijke imkers. Naast de persoonlijke imkeractiviteiten beheren zij samen ook het bijenterrein en -lokaal dat zich aan de Oude Beemden bevindt. Daar geven ze bijvoorbeeld interactieve lessen aan de Retiese jeugd over het leven van een bij en de activiteiten van een imker. Zij zijn een vaste partner van de gemeente voor het jaarlijks inzaaien van de bloemenakkers die zich doorheen de gemeente bevinden.

SCHAKEL RETIE

Schakel Retie is in 2020 gestart met een voedselverdeling. Het meeste voedsel krijgen ze gratis van de veiling en grote winkelketens. Dat kunnen groenten en fruit zijn die niet op de veiling verkocht geraakt zijn, of voeding die dicht tegen de vervaldag komt. Op die manier willen ze mensen, die het nodig hebben, noodhulp bezorgen en tegelijk de verspilling van voedsel tegengaan. Het voedsel krijgt een nuttig bestemming in plaats van gedumpt te worden.

JAAM JAAM NEPAL

JAAM JAAM Nepal vzw is een organisatie van 6 vrienden en hun partners, die na een eerste kennismaking met het land en zijn bevolking in 1998, actief is op het gebied van hulpverlening. Vanaf 1999 hebben we eerst enkele privé-initiatieven gesteund in Nepal om vanaf 2000 meer gestructureerd samen te werken met lokale organisaties. Zonder tussenkomst van andere partijen werken we rechtstreeks samen met de lokale bevolking waarvan we onze contactpersonen tot onze persoonlijke vriendenkring mogen rekenen. Het voorstel van een project komt vanuit de gemeenschap die zorgt voor een gedeelte van het budget en de uitwerking ervan, het overige budget wordt door ons voorzien. Onze contactpersonen zorgen voor de follow-up van de projecten en geven ons rechtstreeks feedback. Op regelmatige basis bezoeken we de verschillende projecten. Sinds de aardbeving van 25 april 2015 hebben we onze acties drastisch opgevoerd. In een eerste fase zijn we gestart met noodhulp en in een 2e en 3e fase ondersteunen we meer structurele projecten voor de gemeenschap.

SAHAYA.EU

Sahaya.eu, is een erkende ontwikkelingsorganisatie die, sinds 2009, actief is in de plattelandsgebieden van Tamil Nadu te Zuid-India. Onze organisatie bestaat uitsluitend uit een netwerk van enthousiaste onbetaalde vrijwilligers. We stemmen onze ontwikkelingssamenwerking af op een langetermijnvisie en werken met de lokale Indische organisatie READ, bemand door lokale hulpverleners. Dit gebeurt door het oprichten van scholen, financiële sponsoring voor weeskinderen, microkredieten, gezondheidszorg en water- en landbouwprojecten.

SIMONNE SLEGERS

Simonne maakt samen met haar man Vic wekelijks lange zwerfvuilwandelingen langs diverse Retiese straten. Gewapend met een eigengemaakte kar, zwerfvuilgrijpers en vuilniszakken ruimen zij grote hoeveelheden afval op langs Retiese wegen.

Simonne is ook glasbolmeter van de glasbol op het Vossekot. Glasbolmeters zijn vrijwilligers die op regelmatige basis de netheid rond de glasbol controleren. Meldingen van overvolle glasbollen of sluikstort rond de glasbol geven ze door aan IOK Afvalbeheer, die op hun beurt zorgen voor de verdere afhandeling.

TUINHIER - AFDELING RETIE

Tuinhier is een lokale vereniging, in samenwerking met de gemeente Retie, die werkt onder de koepel van Tuinhier Vlaanderen. Hun activiteiten bestaan uit het inrichten van gratis infoavonden (ook toegankelijk voor niet-leden) over tuinieren in de zeer brede betekenis. Op deze manier trachten zij hun bijdrage te leveren aan de bevordering van het (ecologisch) tuinieren en de biodiversiteit. Dankzij de schenkingen van de plaatselijke afdeling van de vereniging Tuinhier werd er reeds een ruime collectie aan zaden opgebouwd in de gemeentelijke zadenbib.

GEMEENTE RETIE / PROVINCIE ANTWERPEN

Benieuwd hoe de gemeente Retie en provincie Antwerpen bijdragen aan verschillende SDG's?

Ontdek het hier: www.duurzamegemeente.be/gemeente/retie-2021

Wat is de week van de Duurzame Gemeente?

De Week van de Duurzame Gemeente is een initiatief van de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG). De campagneweek werd voor het eerst georganiseerd in september 2018. Tijdens de campagneweek hangen deelnemende gemeenten de SDG-vlag uit aan het gemeentehuis en zetten ze hun 'Duurzame Helden' in de kijker. Deze helden zijn lokale burgers, scholen, bedrijven en verenigingen die op hun manier bijdragen aan de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen (SDG's).

Waarom?

Wereldwijd worden de SDG's jaarlijks in de kijker gezet rond 25 september (de verjaardag van de ondertekening van de Agenda 2030 door alle leden van de VN). De Week van de Duurzame Gemeente geeft ook Vlaamse lokale besturen de kans een voortrekkersrol op te nemen in de concrete realisatie van deze mondiale agenda.

Inwoners van de deelnemende gemeenten worden gewezen op hun lokale verantwoordelijkheid rond duurzame ontwikkeling. Iedereen kan op zijn of haar manier een steentje bijdragen. Tegelijkertijd proeven de burgers van een internationaal verbindend verhaal: Hun lokale acties dragen bij aan mondiale uitdagingen!

Door de SDG's lokale gezichten te geven, krijgen geëngageerde burgers, bedrijven, scholen en organisaties bovendien de pluimen die ze verdienen. Deelnemende gemeenten worden aangespoord om dit netwerk van duurzame helden ook na de campagne te betrekken in het uitrollen van een duurzaam lokaal beleid.