Wat te doen bij warm weer?

Gepubliceerd op woensdag 8 juli 2020 16.28 u.
Zorg en Gezondheid heeft de waarschuwingsfase van het Vlaams Warmteactieplan opgestart. De effectieve warmteperiode met erg warme dagen start op woensdag 5 augustus.

Dit houdt voor iedereen, maar vooral voor kwetsbare groepen, extra risico's in op ernstige gezondheidsproblemen. Elk jaar sterven nog honderden mensen aan de gevolgen van warmte. Vaak gaat het om alleenstaande ouderen of chronisch zieken. Ga op warme dagen eens kijken of ze zich goed voelen en voldoende vocht binnenkrijgen.

Help ook jonge kinderen voldoende te drinken. Laat kinderen NOOIT achter in een geparkeerde auto, ook niet voor twee minuten.

Wees zelf ook voorbereid

Zorg dat je altijd water bij hebt. Hou de weersvoorspellingen in de gaten. Smeer op tijd zonnecrème. Verbouw en bouw hittebestendig.

Verzorg ook jezelf

Drink voldoende, meer dan gewoonlijk. Hou jezelf en je huis koel.

Wanneer hulp zoeken?

Banale symptomen kunnen de eerste symptomen zijn van ernstige problemen. Drink dan meer water, zoek een koele plek en rust.

Personen met COVID-19 zijn extra kwetsbaar voor warmtegerelateerde ziekten en personen met hittestress zijn extra kwetsbaar voor het SARS-CoV-2-virus. 

Bel je huisarts bij twijfel. Reageer jij of iemand anders abnormaal op warmte (kortademigheid, overvloedig zweten, …)? Bel dan meteen de spoeddienst en pas eerste hulp toe.

Op www.warmedagen.be vind je meer info!