Verspreiding gele doos in eerstelijnszone Baldemore redt mensenlevens

Gepubliceerd op dinsdag 28 september 2021 12.30 u.
De gele doos redt mensenlevens. Daarom kunnen 65-plussers, chronisch zieken en inwoners met een beperking uit Balen, Dessel, Mol en Retie vanaf 1 oktober een gratis gele doos afhalen. De gele doos is een herkenbare gele doos die je bewaart in je koelkast.

De doos bevat belangrijke levensreddende medische info voor de hulpdiensten bij een dringende interventie. Behoor jij tot de doelgroep? Haal de doos dan af bij je apotheker of verdeelpunt in je gemeente!

Uniek aan dit project in onze regio is dat we ons niet enkel richten tot 65-plussers. Ook voor chronisch zieken en mensen met een beperking is het van levensbelang dat persoonlijke medische info snel terug te vinden is bij een noodgeval. Daarom krijgen ook deze inwoners de kans om een doos af te halen.

Samenwerking met apothekers en huisartsen

Om hen te bereiken, schakelen we onze apothekers en huisartsen in om hun patiënten te informeren over de gele doos. Daarnaast verspreiden we de info via de gemeentelijke adviesraden en senioren verenigingen en communiceert elke gemeente uitgebreid in alle beschikbare communicatiekanalen.

Brief voor 65-plussers

Alle 65-plussers uit Balen, Dessel, Mol en Retie ontvangen een brief waarmee ze de gratis gele doos kunnen afhalen bij hun apotheker of een afhaalpunt in hun gemeente.

In Retie is dat bij de Sociale Dienst, Kerkhofstraat 39. Je kan er terecht elke werkdag van 08.30 u. tot 11.30 u. en dinsdagavond van 17.30 u. tot 19.30 u.

Inwoners die slecht te been zijn, kunnen dit melden aan de sociale dienst van hun gemeente. Een vrijwilliger uit de adviesraad of seniorenvereniging levert de gele doos dan aan huis.

Belangrijke medische info in de koelkast

De gele doos wordt bewaard in de koelkast omdat dit een makkelijk vindbare plaats is voor hulpdiensten. Een sticker aan de binnenkant van de voordeur maakt de interventiediensten duidelijk dat er een gele doos aanwezig is. Zo vinden ze snel de nodige medische info om gepaste hulp te bieden bij een medisch noodgeval.

Samenwerkingsverband

Dit project kwam tot stand dankzij een intensieve samenwerking tussen de eerstelijnszone Baldemore, de seniorenraden en -verenigingen, het Regionaal Platform Ouderenbeleidsparticipatie (RPO) Kempen, de huisartsen en apothekers.