Nog in het bezit van een papieren rijbewijs? Wissel dit tijdens de verkiezingsdag om tegen een bankkaartmodel

Gepubliceerd op woensdag 10 april 2024 13.49 u.
Is je rijbewijs vervallen of dringend aan vernieuwing toe? Dan maak je best tijdig een afspraak om dit te laten vernieuwen. Uitzonderlijk kan je ook op de verkiezingsdag van 9 juni terecht in het gemeentehuis om je papieren rijbewijs te laten wisselen tegen een bankkaartmodel.

In België zijn momenteel vier modellen van rijbewijzen in omloop:

1. het model van voor 1989, het ‘Belgisch rijbewijs’ genaamd;
2. het model afgeleverd tussen 1989 en 1998 of het ‘Belgisch rijbewijs naar Europees model’;
3. het model van na 1998 of het ‘Belgisch rijbewijs naar Europees model volgens de nieuwe Europese normen van 1998’;
4. het bankkaartmodel afgegeven vanaf 7 juli 2010.

Binnen de Europese Unie zijn al deze rijbewijzen geldig. Om misverstanden in de verschillende landen van de Europese Unie te vermijden, ben je best in het bezit van een bankkaartmodel. Veel landen erkennen het oude papieren model namelijk niet of kunnen moeilijk interpreteren of het rijbewijs authentiek is, waardoor je beboet kunt worden. De foto moet ook nog steeds gelijkend zijn.

Via de dienst Burgerzaken kan je een nieuw rijbewijs aanvragen. Er worden enkel nog bankkaartmodellen afgeleverd. De bedoeling is ook om tegen 2033 alle andere modellen om te wisselen.

Verder vraag je een nieuw rijbewijs aan in het geval:

  • van verlies, diefstal, beschadiging of onleesbaarheid;
  • u niet meer lijkt op de foto op uw rijbewijs;
  • uw rijbewijs is ingetrokken door een buitenlandse overheid. 

Ben je nog in het bezit van een papieren rijbewijs? Dan kan je zonder afspraak terecht op zondag 9 juni 2024 tussen 08.00 u. en 16.00 u. in het gemeentehuis om dit te laten wisselen tegen een bankkaartmodel. 

De afhaalmomenten zijn voorzien op dinsdag 18/6 en 25/6 van 13.30 u. tot 16.00 u. en 17.30 u. tot 19.30 u. Je kan dan langskomen zonder afspraak.

Wat breng je mee?

  • identiteitskaart (eID)
  • huidig rijbewijs
  • indien de foto op jouw identiteitskaart nog gelijkend is, kan deze gebruikt worden voor je nieuwe rijbewijs. Zo niet, of in het geval je een nieuwe foto wenst, breng je ook een pasfoto mee. 

    Kostprijs:
    26,40 EUR (tarief 2024)
Sinds 2 mei 2023 worden de burgers waarvan de administratieve geldigheid van hun rijbewijs binnen de 2 maanden verstrijkt per post verwittigd.

Voor verdere info kan je terecht bij de dienst Burgerzaken.