Vaccinatiecentrum: stand van zaken

Gepubliceerd op donderdag 22 juli 2021 16.12 u.
Volg hier de laatste updates omtrent het vaccinatiecentrum Baldemore. Ook bij de jongeren merken we hoge vaccinatiebereidheid. Uitnodigingen naar jongeren geboren tot augustus 2008 verstuurd. Jongeren onder 16 jaar hebben toestemming van ouders nodig.

Stand van zaken 22.07.2021

Onze vaccinatiecijfers van de afgelopen weken bewijzen dat ook bij onze jongeren de vaccinatiebereidheid bijzonder hoog ligt. Eerstelijnszone Baldemore is hierover bijzonder opgetogen.

Wie zich laat vaccineren, beschermt in de eerste plaats zichzelf tegen hospitalisatie en zware ziekte. Bovendien ben je minder besmettelijk voor anderen. Let op: de vaccins zijn niet onfeilbaar. Ook na vaccinatie kan je nog steeds besmet raken en het virus doorgeven. Daarom blijft het ook voor volledig gevaccineerden aangewezen om voorzichtig te zijn en alle richtlijnen te respecteren.

Zeker met de opkomst van de uiterst besmettelijke deltavariant is het uiterst belangrijk om in elke leeftijdscategorie een zo hoog mogelijke vaccinatiegraad na te streven. De coronapatiënten die momenteel in het Heilig Hartziekenhuis opgenomen worden, hebben dankzij de vaccinatiecampagne een veel gunstiger ziektebeeld in vergelijking met de periode vóór het vaccineren. Het ziekenhuis benadrukt dan ook nogmaals het belang om jezelf te laten vaccineren!

Vaccinaties week 19-24 juli

 • Deze week (19 tot 24 juli) worden in het vaccinatiecentrum maar liefst 8.605 prikken geplaatst met Pfizer: 2.380 eerste en 6.225 tweede prikken.
 • Deze eerste prikken gaan voornamelijk naar de eerste groep minderjarigen (16, 17 en 18 jaar) die werd uitgenodigd.
 • Zelfs op de Nationale Feestdag waren onze vrijwilligers, medewerkers en coördinatoren druk in de weer om 1.850 spuitjes te zetten. We kunnen hen onmogelijk voldoende bedanken! Na elke vaccinatiedag lopen er lovende mailtjes binnen van inwoners die ‘stoefen’ over de puike organisatie en de hartelijke vriendelijkheid.

Uitnodigingen voor jongeren

 • Ook deze week konden we weer 1.000 nieuwe uitnodigingen versturen. De Vlaamse uitnodigingsbrief belandt in de loop van volgende week in de brievenbus. Met deze uitnodigingsronde zijn we in augustus 2008 beland. Let op: nog niet alle 13-jarigen werden deze week al uitgenodigd.
 • Volgende week gaan we verder met de nieuwe toezeggingen tot en met iedereen die al 12 jaar is geworden. De verjaardagsdatum vormt daarbij de harde scheidingslijn tussen -12 en +12 jaar. Dit werd Europees bepaald en vormt een essentieel onderdeel van de bijsluiter van het Pfizer-vaccin.
 • De uitnodigingen die we momenteel versturen richten zich op eerste prikken in de eerste week van augustus met een tweede prik omstreeks 25 augustus.
 • Passen de voorgestelde data op je uitnodigingsbrief niet? Verplaats dan zelf online je één prikmoment of beide afspraken. Je kan dit zelf online of contacteer het callcenter op 014 38 90 47. Samen met jou bekijken onze callcentermedewerkers dan welke vrije tijdssloten er zijn om te verplaatsen. Bij elke nieuwe uitnodigingsronde ontstaan er mogelijk nieuwe vrije tijdssloten.
 • Wie jonger is dan 16 jaar (verjaardag geldt als datum) heeft ouderlijke toestemming nodig om te worden gevaccineerd. Bij voorkeur komt één van je ouders mee naar het vaccinatiecentrum tijdens je prikmoment. Als dit niet kan, breng je een ondertekende toestemmingsbrief mee. Via deze link vind je een voorbeeldbrief die je kan gebruiken: https://www.laatjevaccineren.be/12-15-jarigen.

Ouder dan 18 en nog niet gevaccineerd?

 • Ben je 18 jaar of ouder en nog niet gevaccineerd? Kom dan op maandag 26 juli tussen 18.00 u. en 20.00 u. naar het vaccinatiecentrum in De Zwaan. Je krijgt dan een prik Johnson & Johnson (J&J), waarmee je meteen het volledige vaccinatieschema doorlopen hebt. Dit aanbod geldt alleen voor inwoners van eerstelijnszone Baldemore. Breng zeker je identiteitskaart mee. Meer info: www.vaccinatiecentrumbaldemore.be/vaccineren-zonder-afspraak-het-kan-op-maandag-26-juli-tussen-18-en-20-uur
 • Inwoners die de afgelopen weken en maanden hun Vlaamse uitnodiging zonder gevolg lieten passeren of expliciet - om de een of andere reden - een vaccin weigerden, krijgen de komende weken een herkansing. Ook zij kunnen zich nog steeds registreren via Vaxlist.
 • Een aantal van deze 'herkansers' ontving ook opnieuw een Vlaamse uitnodigingsbrief. Gelieve steeds je afspraken te bevestigen, verplaatsen of te annuleren voor een efficiënte planning en vlot verloop in het vaccinatiecentrum!

Vaccinatiegraad Baldemore

 • Ook in de jongere leeftijdscategorieën bereiken we telkens een zeer hoge vaccinatiegraad. Zeker gezien de opmars van de zeer besmettelijke deltavariant is dit bijzonder belangrijk om structureel uit deze crisis te geraken. Het vaccin beschermt je vooral tegen zware ziekte. Hoewel de kans lager ligt, loop je nog steeds het risico om besmet te raken en het virus nog door te geven.
 • Onze algemene vaccinatiegraad bij de volwassenen bedraagt momenteel 92,4 % voor eerste prikken:
  • In de leeftijdscategorie 30-39 jaar is dit nog steeds een bijzonder hoge 88,59 %.
  • Bij de 20–29-jarigen is dit 86,83 %.
  • Bij de 18- en 19-jarigen bedraagt dit cijfer momenteel 83,85 %.
  • Door de vaccinaties deze week (nog niet verwerkt in deze statistieken) zal dit laatste cijfer evenwel nog verder stijgen en het cijfer van de 20-29-jarigen benaderen.

Vergeet je afspraken niet te bevestigen of te annuleren!

We benadrukken nogmaals het belang van het bevestigen van je afspraak. Dit helpt ons enorm bij een vlotte organisatie van het vaccinatiecentrum. De vrijwilligers staan voor jou klaar, help hen door correct met je uitnodiging om te gaan. Wil je niet gevaccineerd worden? Weiger dan. Zo krijgen anderen de kans om hun vaccinatie – wanneer nodig – te verplaatsen.

We vragen expliciet om je afspraken te bevestigen of te annuleren zodat we goed kunnen inschatten hoeveel mensen komen opdagen. Inwoners die niet komen opdagen zonder te annuleren, zorgen ook voor een onnodige inzet van onze vrijwilligers en dat willen we absoluut vermijden.

Meer info:

Helpdesk vaccinatiecentrum, E vaccinatie@retie.be, T 014 38 90 47, W www.vaccinatiecentrumbaldemore.be 

Meer info over het vaccinatiecentrum: www.retie.be/vaccinatiecentrum-de-zwaan