Themalus: Vaartketsersroute (44,6 km)

Naar aanleiding van de verjaardag van de vaart in 2016, lanceerden de Toeristische Diensten van Dessel, Mol en Retie samen met k.ERF, de lokale heemkringen en Sibelco de vernieuwde ‘Vaartketsersroute’. Deze fietsbrochure neemt je mee op pad langsheen de Kempense kanalen en het Merenland.

In de brochure wordt met foto’s van vroeger en nu het verhaal van deze streek verteld. Een verhaal over sprietstekers, zandmijnwerkers, sasseniers en natuurlijk ook scheepstrekkers, ‘vaartketsers’ in de Kempense volksmond.

Ontdek met deze nieuwe fietsroute de mooiste plekjes langs het water. Neem een duik in de geschiedenis van het Merenland. Geniet volop van de gezellige cafés en eetzaken nabij de oevers en de dijken.

De Vaartketsersroute volgt de fietsknooppunten en bestaat uit 2 lussen die je aansluitend kunt fietsen: de lus Dessel - Retie bedraagt 30 km, de lus Dessel - Mol bedraagt 14,6 km.

Vertrekplaatsen

  • Sas4-Toren, Nieuwedijk 72Z, 2480 Dessel
  • Provinciaal Domein Prinsenpark, Kastelsedijk 5, 2470 Retie
  • Ecocentrum De Goren, Postelsesteenweg 71, 2400 Mol

De brochure is gratis verkrijgbaar in de toeristische infokantoren van Retie, Dessel en Mol en kan je hieronder downloaden (printversie en het volledige boekje met achtergrondinformatie).