Trezemieke is laureaat voor de titel Korte Keten Kop

Gepubliceerd op dinsdag 9 april 2019 18.35 u.
Van 4 mei tot en met 12 mei organiseren de Vlaamse provincies de Week van de Korte Keten. In de provincie Antwerpen dingen vijf ondernemers mee naar de titel van 'Antwerpse Korte Keten Kop', waaronder Trezemieke uit Retie. Stemmen kan tot 24 april!

Stem voor Trezemieke

Met het indrukwekkend smakelijke rundvlees van hoevewinkel Trezemieke imponeer je gegarandeerd elke tafelgast. Wie proeft, gaat voortaan ook bij Stephanie vlees halen! Of misschien organiseer je er wel je volgende kinderfeestje? Ontdek runds- en zorgboerderij Trezemieke uit Retie.

Stem via https://weekvandekorteketen.be/deelnemer/trezemieke-uit-retie.

Maak kennis met … Trezemieke uit Retie

Stephanie Van Hove (33) was amper tien jaar toen ze verkondigde: “Later trouw ik met een boer!” Vier jaar geleden kocht ze samen met haar man Tuur Vandeweyer (36) een boerderijtje met verouderde stal in Retie. Ze hadden immers plaats nodig voor twee koeien van Tuur en een paard en pony van Stephanie. Maar toen werd de stal opgeknapt en deden zo’n 40 stuks Blonde d’Acquitaines hun intrede op het erf. Rundveeboerderij Trezemieke – genoemd naar huisgeiten Trees en Mieke – was een feit.

“We zijn hier van nul gestart en geen van ons beiden is van boerenafkomst,” vertelt Stephanie. Het is hard werken, maar dat laat ze duidelijk niet aan haar hart komen. De boerenstiel zit haar op de één of andere manier als gegoten. Toch is Trezemieke geen gewone rundveeboerderij. “We deelden de stal in twee: één helft voor het vee, de andere voor het onthaal van verjaardagsfeestjes en voor het zorgluik van de boerderij.” 

Verjaardagsfeestjes op een veeboerderij? “Toch wel! Ze amuseren zich hier te pletter. En ze leren heel wat bij!” Stephanie geeft meteen een raak voorbeeld: “Wist je dat sommige kinderen nog altijd denken dat bruine koeien chocolademelk geven?” Ook de zorgfactor op Trezemieke is een heel bewuste keuze: “Werken op een boerderij met dieren brengt heel wat mensen tot rust. Eén dag per week komt er een jongere met autisme of ADHD meehelpen met ons. Erg leerrijk in beide richtingen."

Je proeft het verschil 

Op zaterdag en zondag zwaaien de deuren van de hoevewinkel open. Naast het rundvlees van eigen bodem, liggen ook heel wat andere lokale producten in de schappen, zoals varkens- en lamsvlees, schapenzuivel, bier en roomijs. “Klanten leren ons vaak kennen aan de feesttafel, waar ze bij familie of vrienden proeven van ons vlees. Doordat we de dieren met gras voederen groeien onze Franse rasrunderen trager en dat geeft het vlees een donkerrode kleur. Je proeft echt het verschil.” 

Er komen in de winkel van Trezemieke heel wat jonge gezinnen met kinderen, die steevast een kijkje nemen bij de koeien. “Hier in de winkel horen klanten ons verhaal en voelen ze onze passie en trots. Ook dát is korte keten.” legt Stephanie uit. 

3 redenen waarom Trezemieke de titel Korte Keten Kop verdient: 

  1. “Trezemieke IS gewoon korte keten,” zegt Stephanie, “Zelfs het gras dat onze koeien eten, kweken we hier zelf.” 
  2. Op de gangbare markt is geen plaats voor bijzondere runderrassen en de traagheid waarmee Trezemieke ze kweekt. Dankzij korte keten kan het wél. 
  3. Trezemieke brengt de allerjongsten op een fantastisch positieve manier in contact met het boerenleven: via verjaardagsfeestjes om nooit meer te vergeten

Week van de Korte Keten

Van 4 mei tot 12 mei wordt in heel Vlaanderen de Week van de Korte Keten gevierd. Over de hele provincie Antwerpen zullen meer als 80 activiteiten de passie van lokale streek- en hoeveproducenten in de kijker zetten.

Wie kiest voor korte keten, kiest voor voedsel dat letterlijk de kortste weg aflegt van de producent naar het bord. Hiermee is het een mooie aanvulling op het klassieke retailverhaal. “Uniek aan Korte Ketenverkoop is het rechtstreekse contact tussen de klant en de lokale producent. Dit heeft tal van voordelen. De klant is zeker van lekkere, verse producten en weet ook waar ze vandaan komen. De lokale producent is zeker van de prijs en krijgt de kans om zelf te vertellen waar zijn product voor staat. Extra interessant is het aantal voedselkilometers dat met zo’n Korte Keten heel wat kleiner uitvalt”, verduidelijkt gedeputeerde voor Landbouw Ludwig Caluwé.

Meer info over de Week van de Korte Keten in Retie vind je hier.