'Duurzaam bouwen' is bouwen met respect voor mens én milieu. Kort samengevat bouw je 'duurzaam' wanneer je rekening houdt met volgende aandachtspunten:
-
Beperk de vraag tot het essentiële, tot de werkelijke behoeften (bouw niet groter dan nodig).
-
Gebruik zoveel mogelijk duurzame materialen en bronnen voor de bouw van je woning.
-
Ga zo efficiënt mogelijk om met ruimte, energie, water en materialen.
Hoewel de principes van duurzaam bouwen bij specialisten wel bekend zijn, is het voor (zelf)bouwers vaak moeilijk om door het bos de bomen te blijven zien. Wat is immers het verschil tussen een passiefhuis en een laag-energiewoning? Wat is een U-waarde, R-waarde of lambda-waarde? Wat wordt bedoeld met termen als compactheid, luchtdichtheid, systeem D-ventilatie ... en vooral: hoe en waarom zijn ze op mijn (ver)bouwproject van toepassing?
We geven je ook nog graag enkele woontips mee ...
Events en nieuws
-
Stopzetting premie zonnepanelen
De Vlaamse Regering besloot om de premie voor zonnepanelen stop te zetten vanaf 1 januari 2024. Concreet betekent dit dat de keuring/ingebruikname van zonnepanelen ten laatste op 31 december 2023 in orde moet zijn om nog in aanmerking te komen voor een premie. -
Hoe verwarm ik mijn huis duurzaam? Wat met de stijgende energieprijzen en voor welke werken kan ik premies krijgen?
We worden vandaag de dag geconfronteerd met vele vraagstukken rond de stijgende energieprijzen. Daarom gaan steeds meer Kempenaren op zoek naar manieren om energie te besparen. Dat leidt tot allerlei vragen. Hoe kan ik best mijn woning isoleren? Is een warmtepomp mogelijk in mijn huis? -
Mijn verbouwlening vanaf nu aan 2,25%
Investeren in energiebesparende maatregelen blijft lonen met de huidige energieprijzen. Ben je op zoek naar extra middelen om deze investeringen te doen, dan kan je via Mijn VerbouwLening tot €60.000 lenen aan 2,25%.