Prioritaire strooiroute winter 2021-2022

Gepubliceerd op maandag 15 november 2021 0 u.
De strooidiensten hebben in de winter soms hun handen vol om ervoor te zorgen dat we veilig de weg op kunnen. Omdat de strooidiensten niet overal tegelijk kunnen zijn, wordt er telkens een prioritaire strooiroute opgesteld.
De strooidiensten doen er alles aan om de wegen overal zo toegankelijk mogelijk te maken. Pas je rijstijl aan de weersomstandigheden aan en wees voorzichtig op de weg!

Onze strooidienst neemt de gemeentelijke wegen en fietspaden voor haar rekening; de diensten van het Vlaamse Gewest de gewestwegen.

Het schepencollege stelt elk jaar een prioritaire strooiroute vast, waarbij rekening wordt gehouden met heel wat zaken (hoeveelheid verkeer, ontsluiten van woon- en schoolverkeer …). Bij zware winterse omstandigheden is het immers onmogelijk om overal tegelijk te zijn. De wegen van de prioritaire strooiroute worden daarom eerst bediend.

Doel van de prioritaire strooiroute:

 • Deze route zal bij algemene winterdienst eerst bediend worden;
 • Deze route zal bij een dreigend tekort aan strooimiddelen bediend blijven worden, andere straten zullen vanaf dan niet meer gestrooid worden. Voorts is er een volgorde van belangrijkheid. Toepassing van dit scenario gebeurt in overleg met burgemeester en schepenen en zal gecommuniceerd worden met de bevolking.

Bij de opmaak van de prioritaire strooiroute werd er zoveel mogelijk rekening gehouden met:

 • De verkeersintensiteit van de wegen;
 • De ontsluiting van woongebieden via gewestwegen;
 • Een goede aaneensluiting van de route;
 • Langedijk en Huisjes zijn niet mee opgenomen in het prioritaire strooiplan, aangezien deze wegen aanzien worden als lokale wegen;
 • De Molenstraat werd niet mee opgenomen in deze strooiroute. Schoolvervoer naar de 3master gebeurt via de Jozef Cardijnstraat.

Vaststelling prioritaire strooiroute:

 1. Veldenstraat – Turnhoutsebaan ( gedeelte binnen de ring ) – Peperstraat – Passtraat –
  Kasteelstraat ( gedeelte binnen de ring ) – Gildenstraat – St.-Martinusstraat - Jozef
  Cardijnstraat (schoolomgeving) – Groenstraat – Laarstraat (schoolomgeving) – Kromstraat - Fluiterstraat - Boekweitbaan – Hovenstraat – Boesdijkhofstraat – Driesstraat (schoolomgeving en parking) – Nederstraat – Markt – Groenstraat (rond kerk)
 2. Hesstraat – Sint-Jobstraat – Den Hoek ( enkel brug over E34 ) – Pastorijstraat – Nonnenstraat – Hofstraat ( gedeelte ) – Venheidestraat (schoolomgeving) – Schoolstraat (schoolomgeving)
 3. Werbeek – Hodonk – Groenedijk – Nachtegaallaan - Zanddijkdreef
 4. Looiend – Berg - Obroek – Horzelend – Plas – Hanenberg
 5. Meierend – Bosend – Molendijk – Duinkerken – Geenend – Sint-Pietersstraat – Pontfortsedijk (gedeelte) – Duinberg
 6. Kinschot – Kinschotdal – Kinschotseweg – Bremelshoef – Hoeven (Blauwe Brug) – Kortijnen – Kortijnseweg.

Pekelwagen zorgt voor 80 % minder strooizout

Deze winter doen we een beroep op een pekelstrooier voor de fietspaden en kleinere straten. Dankzij de inzet van een pekelmachine hebben we 80 % minder zout nodig. Bovendien werkt pekelwater veel sneller dan strooizout en is het direct klaar voor gebruik.

Fietspaden langs gewestwegen

De afgelopen dagen hebben alle diensten hun uiterste best gedaan om zowel de gewestwegen als hun fietspaden sneeuw- en ijsvrij te krijgen.

Voor de vrijliggende fietspaden (fietspaden gescheiden van de rijbaan) zet AWV hiervoor zoutstrooiers en pekelstrooiers beurtelings in op de fietspaden. Deze zout-/pekelstrooiers zijn weliswaar een stuk trager dan de strooiwagens op de baan. Alle fietspaden komen dus zeker aan beurt, maar aan een lagere frequentie dan de rijbaan.

Als fietser heb je het recht om op de rijbaan te fietsen indien de fietspaden niet toegankelijk zijn omwille van het weer.

Gevaarlijke/niet-gestrooide locaties mag je ook steeds doorgeven via meldpuntwegen.be, waarbij je melding onmiddellijk wordt doorgestuurd naar de juiste dienst.