Update corona: Sport- en jeugdsector schakelen over op code oranje

Gepubliceerd op dinsdag 13 oktober 2020 9.15 u.
Op dit moment stijgen de coronacijfers zorgwekkend. Daarom schakelen de sportsector en het jeugdwerk in heel Vlaanderen vanaf woensdag 14 oktober over naar kleurcode oranje. Zowel voor sport als in het jeugdwerk, heeft deze code gevolgen bij de werking bij de jongeren vanaf 12 jaar.

JEUGD: Jeugdwerk gaat naar code oranje

Vanaf 14 oktober schakelt ook het jeugdwerk over op code oranje. 

Net als bij code geel wordt een groot deel van de jeugdwerkregels die gelden sinds de zomer doorgetrokken. In kleurcode oranje verkleint de bubbel voor +12-jarigen bij binnenactiviteiten naar 20 kinderen of jongeren. Het dragen van een mondmasker is tijdens die activiteiten verplicht. Voor buitenactiviteiten blijft een bubbel van 50 mogelijk en moet geen mondmasker gedragen worden.

Bekijk alle richtlijnen voor de kleurcode oranje in het jeugdwerk op de website van De Ambrassade.

SPORT VLAANDEREN: Kleurcode oranje voor de sportsector

Vanaf woensdag 14 oktober schakelt de sportsector in heel Vlaanderen naar code oranje. Concreet betekent dit dat indoorsportactiviteiten waarbij geen anderhalve meter afstand bewaard kan worden tijdelijk verboden worden voor iedereen boven 12 jaar. Voor sporters onder 12 jaar verandert er op dat vlak niets. De kleedkamers en douches sluiten, behalve in zwembaden.

De sportkantines zijn open en volgen de richtlijnen van de horeca. Publiek is toegelaten op sportactiviteiten conform de bepalingen daarover in het Ministerieel Besluit en de toepassing van het Covid Event Risk Model (CERM).

Tijdens de herfstvakantie kunnen sportkampen doorgaan in kleinere groepen, volgens de protocollen die gelden voor alle jeugdkampen.

Meer informatie over de kleurencodes voor sport.

Gemeentelijke sportinfrastructuur

Voor het gebruik van de gemeentelijke sporthal Boesdijkhof en sportzaal Schoonbroek wil dat concreet het volgende zeggen:

 • Sportactiviteiten tot en met 12 jaar blijven mogelijk, contact is toegestaan in de eigen sportgroep en tussen verschillende sportgroepen. Wedstrijden spelen blijft mogelijk. Om een veilige afstand te kunnen garanderen voor iedereen en drukte te spreiden dient bij het inplannen van wedstrijden in sporthal Boesdijkhof het middenterrein steeds vrij te blijven. Op dit terrein mogen geen wedstrijden ingepland worden. Dit terrein zal gebruikt worden als toeschouwerszone en om tribunes te plaatsen.
 • Indoorsportactiviteiten waarbij geen anderhalve meter afstand bewaard kan worden, worden tijdelijk verboden voor iedereen boven 12 jaar. Activiteiten zijn mogelijk mits een afstand van 1,5m bewaard wordt (bijv. techniektraining). Wedstrijden en alle trainingsvormen waarbij de afstand niet bewaard kan worden zijn verboden.
 • Opgelet!: Informeer bij je federatie, sportfederaties kunnen restricties opleggen.
 • Kleedkamers en douches zijn gesloten.
 • De registratieplicht blijft behouden, d.w.z. dat elke vereniging een registratieformulier bijhoudt van elke sporter of bezoeker (naam + telefoonnummer). Om contactonderzoek mogelijk te maken, dienen deze gegevens 4 weken bewaard te worden, daarna worden ze vernietigd. Elke sporter of bezoeker moet uitdrukkelijk zijn akkoord geven. Bezoekers of deelnemers die dit weigeren, krijgen geen toegang.
 • De vereniging duidt een coronaverantwoordelijke/materiaalmeester aan. Dit zowel voor trainingen als wedstrijden. Die persoon is ruim op tijd aanwezig, meldt zich aan bij de zaalwachter (is het aanspreekpunt voor de zaalwachter), zet de materialen klaar en zorgt ervoor dat de sporttechnische materialen na gebruik schoongemaakt/ontsmet worden. Hij is ook verantwoordelijk voor de telling van de bezoekersaantallen bij wedstrijden.
 • Publiek blijft toegelaten, met de beperkingen die opgenomen zijn in het Ministerieel Besluit: maximaal 200 toeschouwers indoor, altijd met afstand en mondmaskers. Vraag via je communicatiekanalen om het aantal toeschouwers bij wedstrijden beperkt te houden! Er worden in totaal max 200 toeschouwers toe gelaten in de volledige zaal. Gezien de afstandsregels lijkt een max. toeschouwersaantal van 25 personen per terrein realistisch. Toeschouwers dienen alle veiligheidsmaatregelen te volgen evenals het circulatieplan zoals aangegeven in het gebouw.

Deze maatregelen zijn minstens geldig tot en met 8 november 2020.

 • De sportkantines zijn open en volgen de richtlijnen voor de horeca. Dit betekent o.a.
  • Tafeltjes van 4
  • Mondmasker bij verplaatsingen
  • Sluiting om 23.00 u.