Geen Sint-Maartenvuren op 11 november

Gepubliceerd op donderdag 24 september 2020 20.02 u.
Op 11 november zullen er in onze gemeente dit jaar geen Sint-Maartenvuren ontstoken worden na overleg met de verschillende comités. Ook hier gooide het coronavirus roet in het eten. Er kan bijgevolg ook geen snoeihout worden aangeleverd op de plaatsen waar normaalgezien Sint-Maartenvuren zijn.

Moeilijk haalbaar voor comités om dit coronaproof te laten verlopen

Heel wat Sint-Maartencomités gaven aan de organisatie binnen de geldende coronamaatregelen dit jaar niet echt te zien zitten. Er moet immers voldaan worden aan heel wat verplichtingen. Zo moeten de bezoekers geteld en geregistreerd worden. Als er drank en/of eten geserveerd wordt, moet dit al zittend en aan tafel gebracht worden. De social distance tussen de verschillende bubbels moet overal gegarandeerd blijven ... Bovendien hebben we momenteel nog geen zicht op de maatregelen die op 11 november zullen gelden.

Om onduidelijkheden en verwarring te vermijden is beslist om de lijn door te trekken naar het volledige grondgebied van Retie. Indien Sint-Maarten slechts op een paar locaties doorgaat, is de toestroom van publiek en de aanlevering van snoeihout wellicht niet te overzien. In overleg met de betrokken comités is er daarom beslist om de Sint-Maartenvuren dit jaar niet te laten doorgaan.

Er kan dus bijgevolg dit jaar ook geen snoeihout aangebracht worden. Wel werden tijdens de gemeenteraad van 1 oktober '20 onderstaande beslissingen genomen voor 2021:

  • Gratis aanbreng snoeihout op recyclagepark vanaf 1 januari 2021
    (snoeihout = houtige takken van loofbomen, naaldbomen en struiken met minimum een dikte van 1 cm aan het snijvlak, met een maximum diameter van 20 cm en met een maximum lengte van 2 meter. Riet, haagscheersel, bamboe of ander groenafval behoort niet tot de fractie snoeihout)
  • Vrijstelling van bladafval van laanbomen op openbaar domein van 1 oktober tot 31 december bij aanlevering op recyclagepark
  • Overig groenafval: vrijstelling tot 100 kg/jaar op recyclagepark

Bedelzangtraditie in ere houden

Omdat het gemeentebestuur en de comités de bedelzangtraditie ook dit jaar niet zomaar willen laten passeren, wordt er op zoek gegaan naar een leuk en haalbaar alternatief. Hierover binnenkort meer.

We hopen samen met de verantwoordelijken van alle comités dat we volgend jaar op 11 november opnieuw de gezelligheid van een Sint-Maartenvuur kunnen opzoeken.

Meer info: dienst Vrije Tijd, Markt 1, 2470 Retie, T 014 38 92 37, E vrijetijd@retie.be