Rode Kruis Retie-Dessel tijdens Covid-crisis

Gepubliceerd op donderdag 18 juni 2020 14.22 u.
Ook het Rode Kruis van Retie-Dessel zat niet stil tijdens de coronacrisis. De vrijwilligers toonden samen met de afdelingen van Arendonk, Kasterlee, Ravels en Mol heel wat inzet om hoognodige ondersteuning te bieden bij het transporteren van Covid-patiënten.

FOD-Volksgezondheid heeft aan Rode Kruis Provincie Antwerpen gevraagd om 3 ziekenwagens in te zetten voor het transporteren van patiënten die mogelijks besmet waren met Covid-19.
Het vervoer gebeurde van thuisadres of rusthuis naar het ziekenhuis of transport tussen ziekenhuizen onderling. De bedoeling was om op piekmomenten ondersteuning te bieden en de reguliere 112-ziekenwagens te ontlasten, met een geleidelijke afbouw naar het einde van de epidemie toe.

Binnen de provincie werden hier een 6-tal Rode Kruis ziekenwagens voor ingezet. Afdeling Retie-Dessel heeft samen met de omliggende Rode Kruis afdelingen Arendonk, Kasterlee, Ravels en Mol een cluster gevormd om zo veel mogelijk een ziekenwagen te bemannen.

De ritten werden uitgevoerd met zowel de wagen van Arendonk als met de wagen van afdeling Retie-Dessel. De bijhorende wachtdiensten zijn ook voornamelijk vanuit de lokalen van deze afdelingen gebeurd. De ziekenwagens werden volledig ingericht om besmetting te voorkomen.

Er werd gekozen om de permanentie te verzekeren met zo min mogelijk ziekenwagens.
Met onze cluster hebben we 53 wachtdiensten van 12 uur gedaan, goed voor 636 uur permanentie, 105 ritten waarvan 89 met de wagen van Retie-Dessel, hiervoor hebben we heel de provincie doorkruist, goed voor meer dan 5200 km. Deze inzet is geleverd vanaf 13 maart en liep tot 2 mei.

Er hebben 13 verschillende ambulanciers van de omliggende Rode Kruis afdelingen aan meegeholpen.