Restauratie Sint-Jobkerk Schoonbroek

Gepubliceerd op donderdag 9 juli 2020 7.48 u.
Vanaf begin juli start het gemeentebestuur in samenwerking met de kerkfabriek met restauratiewerken aan de Sint-Jobkerk in Schoonbroek. Voor de uitvoering wordt beroep gedaan op architect Patrick Van Roy en aannemers Van Loy en Cie, Quality Environment en Willy Geerts.

Op maandag 6 juli start de aannemer met het plaatsen van stellingen rond de kerk om de werken na het bouwverlof onmiddellijk aan te vatten. De restauratiewerken zullen ongeveer een jaar in beslag nemen. De totale kostprijs van het project bedraagt 1 013 699,98 EUR. Deze worden deels gesubsidieerd door het Agentschap Binnenlands Bestuur.

De toren van de kerk zal grondig gerestaureerd worden. Daarnaast worden o.a. ook het gevelwerk, de glas-in-loodramen, de verwarming en elektriciteit aangepakt.

De neogotische Sint-Jobkerk is een overwegend bakstenen gebedshuis, gebouwd tijdens het derde kwartaal van de 19e eeuw. De bouw van deze kerk was een logisch gevolg van het feit dat het gehucht Schoonbroek in 1842 een autonome parochie werd. De kerk herbergt een fraaie kunstschat, namelijk het retabel van Sint-Job (ca. 1530). Het levensverhaal van Job is voorgesteld door middel van zes halfreliëfs en twee geschilderde zijluiken met telkens vijf taferelen.