Corona: provinciale sportmaatregelen

Gepubliceerd op donderdag 30 juli 2020 9.15 u.
Aangezien de provincie Antwerpen de laatste weken zwaar getroffen werd door het coronavirus, kondigde provinciegouverneur Cathy Berx extra maatregelen aan om op een veilige manier onze sportactiviteiten verder te kunnen zetten.

Welke sporten mogen nog in de provincie?

Voorlopig is alleen contactloos sporten toegestaan.

Je kan bijvoorbeeld wel lopen, fietsen, wandelen, vissen, ... Maar karate, judo, voetbalwedstrijden, en soortgelijke sporten mogen zowel voor volwassenen als kinderen niet.

Sportactiviteiten waarbij de ‘fysieke afstand’ van 1,5 meter niet mogelijk is, vormen een immers een groot risico op een COVID-19 besmetting. Dat betekent ook dat deelactiviteiten van een sport waarbij de veiligheidsafstand niet gegarandeerd kan worden, niet toegestaan zijn.

Alle sporten in groepsverband zijn toegestaan voor kinderen tot en met 18 jaar. Dit kan in groepen van maximaal 50 kinderen, onder begeleiding van een volwassene die de afstands- en hygiënemaatregelen in acht neemt. 

Volwassen personen mogen met een groep van maximum tien personen sporten. De afstands- en hygiënemaatregelen zijn ook hier van toepassing. 

Is het dragen van een mondmasker verplicht tijdens het sporten? 

Wanneer je intensief sport en dus een grote fysieke inspanning levert, (bv. bij joggen, lopen, fietsen …) moet je geen mondmasker dragen.

De voorwaarde is wel dat je dan sport in daartoe bestemde sportinfrastructuur, zoals bijvoorbeeld een sporthal, een voetbalveld, een tennisbaan of een fit-o-meter, óf op plaatsen en tijdstippen waarop het risico op overdracht van het virus klein is. Bijvoorbeeld in een omgeving waar er weinig of geen andere mensen zijn of op plaatsen waarbij je elkaar slechts toevallig of zeer kortstondig kruist.

Je moet wel steeds een mondmasker op zak hebben, zodat je dit kan opzetten wanneer je in een risicovolle situatie terechtkomt.