Corona: bijkomende provinciale maatregelen niet meer van kracht, enkel federale maatregelen gelden nog

Gepubliceerd op woensdag 26 augustus 2020 15.57 u.
Onze inspanningen hebben geloond! De strengere provinciale coronamaatregelen zijn sinds 27 augustus niet meer van kracht. De gouverneur roept wel op om voorzichtig te blijven en je te houden aan de federale maatregelen.

Neem ook altijd een mondmasker mee en draag het op drukke plaatsen en op plaatsen waar het verplicht is.

Op basis van de epidemiologische toestand kunnen deze richtlijnen op elk ogenblik worden aangepast.

Enkele federale richtlijnen (20/08/2020)

Winkelen

Sinds maandag 24 augustus mag je met z'n tweeën winkelen (dus niet meer alleen). Dit zonder tijdslimiet (dus niet meer max. een halfuur), al wordt aan iedereen gevraagd om z'n gezond verstand te gebruiken zodat er geen wachtrijen ontstaan. Winkels kunnen zelf beslissen of ze deze versoepeling doorvoeren, of het individueel winkelen behouden. 

Registratieplicht

Als je een café/restaurant bezoekt, registreer je. Dit is de enige manier om besmettingen op te sporen en te stoppen door de besmettingsketting te doorbreken. Ben je ziek, test je positief? Hou je aan de thuisquarantaine en verwittig iedereen waarmee je nauw contact had!

Evenementen

Het maximum aantal aanwezigen bij sportieve, culturele en andere evenementen wordt verdubbeld tot 200 (binnen) en 400 (buiten). Het dragen van een mondmasker blijft hierbij verplicht. Op vaste locaties zijn er afwijkingen mogelijk onder bepaalde voorwaarden en na akkoord van de burgemeester en minister.

Scholen

Volledige heropstart met een volledige schoolweek voor het kleuter-, lager en middelbaar onderwijs op 1 september (code geel). Het dragen van een mondmasker is verplicht voor leerlingen vanaf 12 jaar en voor leerkrachten.

Begrafenissen

Koffietafels zijn toegelaten voor max. 50 personen (volgens de horecarichtlijnen).

Internationale koppels

Je mag naar je ongehuwde partner in het buitenland reizen, ook als die zich in een land bevindt waar je in principe als toerist niet naartoe mag reizen. Je moet wel kunnen aantonen dat jullie een duurzame relatie hebben. Hierbij blijven ook de quarantaineregels gelden.

Meer info over de federale maatregelen vind je op www.info-coronavirus.be