Europa bij ons

Europa is dichterbij dan je denkt. Ook in de provincie Antwerpen zijn er veel projecten die subsidies ontvangen van de Europese Unie. De kans is groot dat je er eentje bij jou in de buurt vindt.

Pop up Europa reist rond in de provincie Antwerpen en brengt Europa ook naar onze gemeente. In augustus kon je deelnemen aan de fotowedstrijd. Van 21 september tot en met 2 oktober staat de gemeente Retie in het teken van Europa. Met een tentoonstelling, lezingen, films, wedstrijden en activiteiten voor scholen is er altijd wel iets leuks te beleven. Europa ontdekken was nog nooit zo gemakkelijk! Ontdek hier snel wat je allemaal kunt doen en beleven. 

Bestel gratis lesmateriaal en haal het af in Retie

Dit najaar is er een Pop-up-Europa-afhaalpunt in het gemeentehuis van Retie. Bestel je gratis lesmateriaal online vóór 16 september en haal het vanaf 22 september af aan het onthaal. 

 

Filmvoorstelling: God exists, her name is Petrunya

Woensdag 30 september 2020 om 20.00 u. in de podiumzaal van GC Den Dries

Ontdek Europese cinema tijdens Pop up Europa Retie. Ga mee met ons naar Noord-Macedonië tijdens de film, ‘God exists, her name is Petrunya’. Het is de winnaar van de Lux-prijs 2019 voor de beste Europese film van het jaar. Mis het dus niet!

Het verhaal speelt zich af in een klein stadje in Noord-Macedonië. Daar vindt elk jaar een traditie plaats. Een priester werpt een kruis in het water, waarna honderden mannen het proberen te vangen. De man die het kruis vindt, ervaart volgens de traditie geluk en welvaart. In de film springt de jonge vrouw, Petrunya in het water en vangt vervolgens het kruis. Deze actie veroorzaakt veel ophef in de lokale gemeenschap, omdat enkel mannen mogen deelnemen aan deze traditie. De film is een pleidooi voor de gelijkheid tussen mannen en vrouwen.

Reserveer je gratis plek voor de filmvoorstelling op 30 september hier.


Achter het nieuws met professor Hendrik Vos

Donderdag 1 oktober 2020 om van 19.30 u. tot 21.00 u. in GC Den Dries
2020 is een woelig jaar. Een pandemie in Europa zorgde voor chaos en verdriet. Elk land maakte zijn eigen regels en de grenzen gingen dicht. Waarom zijn de regels in heel Europa niet hetzelfde om dit probleem aan te pakken? Corona stopt toch niet aan de grens? Corona liet de wereld even stilstaan. Over Brexit horen we precies niet meer zoveel. En hoe gaat Europa om met Trump en China? En waar zijn die vluchtelingen op de Middellandse Zee gebleven? Wat is het Europees plan voor onze economie? Oh ja, er was ook nog klimaatverandering en een Europese Green Deal … we waren het allemaal een beetje vergeten. Dit najaar is er dus weer genoeg te bespreken.Professor Hendrik Vos kan als geen ander op een eenvoudige manier vertellen over Europa. Op een klein uur geeft hij een kijkje achter schermen. Zo weet je niet alleen wat er in Europa aan de hand is, maar ook waarom. Daarna mag je zelf nog vragen stellen. Zo ben je helemaal mee met al het nieuws.

Reserveer je gratis plek voor de lezing van Hendrik Vos op 1 oktober hier.