Pleintjes krijgen opknapbeurt in kader van wegenis- en rioleringswerken Geenend-Duinberg-Zavelstraat-Duinkerken-Wenen-Wildeman

Gepubliceerd op donderdag 9 mei 2019 12.22 u.
In het kader van de rioleringsprojecten in Geenend-Duinberg-Zavelstraat-Duinkerken-Wenen-Wildeman, kregen drie pleintjes een opknapbeurt. Je kan er rustig verpozen tijdens een fiets- of wandeltocht. Het 'Graf van Napoleon' wordt nu opgefleurd door een muurschildering.

Op al deze pleintjes zorgen nieuwe banken en aangepaste beplanting voor een aangename rustplaats tijdens een fiets- of wandeltocht in deze drukbezochte omgeving.

De elektriciteitscabine op het pleintje dat bekend staat als ‘Het Graf van Napoleon’ werd opgefleurd met een muurschildering. Het ontwerp van JJStudio verwijst naar de herkomst van de naam van het pleintje in de volksmond.

In het voorjaar van 2017 ging er in de omgeving Wenen-Wildeman een grootschalig rioleringsproject van start. Een jaar later begon een aannemer in opdracht van het gemeentebestuur i.s.m. Aquafin met rioleringswerken in Geenend, Duinberg, Zavelstraat en een gedeelte van Duinkerken. Intussen zijn deze werken afgerond.

In het kader van deze rioleringsprojecten werden er ook drie pleintjes in deze zones opnieuw ingericht en opgefrist.

Pleintje met muurschildering ‘Graf van Napoleon’

Op het pleintje op het kruispunt Duinkerken – Wenen maken de oude en zieke bomen plaats voor nieuwe. Groenblijvende heesters, kleiklinkers en een zitconstructie zorgen ervoor dat het pleintje nu een mooie rustplaats is voor de talrijke fietsers en wandelaars die er dagelijks passeren. De oude betonnen constructie die de vorm had van een grafsteen, werd er weggenomen.

De grote elektriciteitscabine die op het pleintje staat, werd opgefleurd door een muurschildering van JJstudio (voormalig Retienaar Joost Jansen), die als winnaar van een ontwerpwedstrijd uit de bus kwam. In Retie staat de vroegere betonnen constructie op dit pleintje bekend als het ‘Graf van Napoleon’. Een voormalig Reties burgemeester had immers de gewoonte om bij herstelling van wegen de overschotten van beton te gebruiken om ‘monumentale constructies’ op te richten in de omgeving van de werken. Zijn autoritaire bestuursstijl leverde hem de bijnaam ‘Napoleon’ op. Toen ze de constructie in Duinkerken aan het oprichten waren, zou een voorbijganger aan een buurtbewoner gevraagd hebben wat men aan het bouwen was. De buurtbewoner zou daarop schertsend gezegd hebben “het Graf van Napoleon”, verwijzend naar de oud-burgemeester.

Pleintje kruispunt Duinkerken-Geenend en Duinberg-Pontfortsedijk

Op het pleintje van het kruispunt Duinkerken – Geenend werd de oude beplanting vervangen door nieuwe en maakten de kasseien plaats voor kleiklinkers. Daarnaast kan je er verpozen op een nieuwe zitbank.

Men haalde de oude en zieke bomen op het kruispunt Duinberg – Pontfortsedijk weg en plaatste nieuwe in de plaats. Daarnaast brengt nieuwe lage beplanting nu meer groen in de omgeving. De historische blauw-witte wegwijzer kreeg een nieuwe verflaag en het pleintje werd verhard met kleiklinkers.