Oproep: mondmaskers

Gepubliceerd op maandag 16 maart 2020 12.22 u.
Onze huisartsen roepen op om iedereen die nog een voorraad - hoe groot of klein ook - mondmaskers heeft, binnen te brengen. Bij voorkeur maskers die bestemd zijn voor medische- of gezondheidsdoeleinden, maar ook stofmaskers e.d. bieden alvast een eerste bescherming.

Deze maskers zijn momenteel van cruciaal belang voor alle hulpverleners die dag en nacht in de weer zijn om een verdere verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.

😷 Heb je maskers liggen? 😷

👉 Neem telefonisch contact op met je huisarts en spreek af hoe en wanneer je ze daar mag binnenbrengen. Onze huisartsen staan nauw in contact met elkaar en zullen onderling zorgen voor verdere verdeling waar nodig.
👉 Is je huisarts telefonisch niet bereikbaar? Dan mag je deze binnenbrengen in het gemeentehuis, maar neem eerst contact op (T 014 38 92 30, E corona@retie.be). 
 

Ben je handig en wil je zelf aan de slag gaan?

Inwoners die zelf aan de slag gaan om mondmaskers te maken, kunnen op de website www.maakjemondmasker.be de werkwijze en een patroon downloaden, aanbevolen door FOD Volksgezondheid. Deze mondmaskers kan je gebruiken als je zelf ziek bent en thuis geïsoleerd bent. Dit masker verlaagt de kans dat je iemand uit je omgeving besmet.
Haal je naaimachines boven en roep je vriend(inn)en op om mee te doen.
Mondmaskers gemaakt van keukenrol voldoen niet. Ook andere patronen die online circuleren zijn niet getest, dus mogelijk niet veilig.
Ook met dit zelfgemaakte mondmasker is het belangrijk altijd de algemene regels te volgen voor een correct gebruik.