De nieuwe blauwe zak maakt sorteren eenvoudiger

Gepubliceerd op dinsdag 2 maart 2021 14.22 u.
Eindelijk! De Nieuwe Blauwe Zak is er waardoor de groene zak overbodig is … Sorteren wordt eenvoudiger! Naast plastic flessen en flacons, metalen verpakkingen en drankkartons, komen daar nu ook alle huishoudelijke plastic verpakkingen bij.

Vanaf nu kan je gebruik maken van de nieuwe blauwe PMD-zak. Door nieuwe technologische evoluties kunnen we steeds meer verpakkingen sorteren en recycleren waardoor een aparte groene afvalzak overbodig wordt.

In de PMD-zak mochten tot nu toe enkel plastic flessen en flacons, metalen verpakkingen en drankkartons. Daar komen nu ook alle huishoudelijke plastic verpakkingen bij. Denk maar aan yoghurtpotjes of botervlootjes. Maar ook plastic zakken en folies mag je vanaf maart bij het PMD sorteren. Allemaal samen in dezelfde zak.

Heb je nog oude PMD-zakken?

De oude PMD-zakken zijn onbeperkt geldig en mag je blijven gebruiken. Je mag ze nu aanbieden samen met de plastic verpakkingen.

Voor een rol met 24 nieuwe blauwe zakken betaal je 3,60 euro.

Wat met je groene zakken?

Als je nog groene afvalzakken hebt, dan kan je deze tot eind juni aanleveren met de traditionele plastic verpakkingen op het recyclagepark. 

Je kan je groene zakken niet aanbieden samen met de nieuwe blauwe zakken bij de huis-aan-huisophaling.

De oude PMD-zak kan blijven doorgebruikt worden omdat alle materialen die bij PMD thuis hoorden, ook in de toekomst in de blauwe zak mogen. 

± 18 % van wat wel in de groene zak mag, hoort niet meer thuis in de blauwe zak. Het gaat dan o.a. over harde kunststoffen (kapstokken) of groot speelgoed.

Deze 18 % kan voor problemen zorgen in de nieuwe sorteerinstallatie.