Namaak: een steeds terugkerend fenomeen

Gepubliceerd op dinsdag 27 april 2021 16.21 u.
In 2020 voerde de Economische Inspectie 459 controles uit op de verkoop van namaakgoederen. De Economische Inspectie nam 83.729 producten in beslag met een totale geschatte waarde van 8 miljoen euro.

Het ging om 377 fysieke controles, waarbij effectief goederen in beslag worden genomen, en 82 dossiers waarin namaakwebsites werden afgesloten. 

Namaak blijft een hardnekkig probleem. Namaak is niet alleen illegaal, namaakproducten zijn meestal van slechte kwaliteit en in bepaalde gevallen zelfs gevaarlijk. Denk maar aan de giftige stoffen in sommige nepparfums, de kortsluiting door een namaaksmartphone, of nog erger, speelgoed dat niet aan de veiligheidsnormen voldoet en waarvan kinderen het slachtoffer worden.
 
Maar vervalsingen kunnen je ook in de portemonnee treffen. Je geeft immers geld uit aan producten van slechte kwaliteit zonder enige garantie, en de kans bestaat dat je helemaal niets ontvangt omdat de producten niet verzonden worden of de douane ze onderschept.
 
Namaakproducten schaden daarnaast ook onze Belgische en Europese economie. Ze leiden tot illegale concurrentie voor de winkels en handelaars die met de verkoop van kwaliteitsproducten wel eerlijk hun boterham verdienen. Naar schatting kost namaak de Europese economie jaarlijks 60 miljard euro.

Meer info: https://news.economie.fgov.be/198179-namaak-een-steeds-terugkerend-fenomeen