Met Hekselien naar het brongebied van de Kleine Nete
Met de steun van LEADER
Met het LEADER-project 'Met Hekselien naar het brongebied van de Kleine Nete' zet de gemeente Retie samen met partners Natuurpunt (copromotor), An Melis (auteur en illustrator Hekselien) en Stuifzand in op het gebied rond de Witte Netevallei. Het project krijgt de steun van
LEADER, een Europees subsidieprogramma waarin samenwerken aan het versterken van het platteland centraal staat.
Steeds meer wandelaars, fietsers en andere gebruikers genieten op hun manier van het landschap. Met Leader provincie Antwerpen willen we een steentje bijdragen zodat iedereen op een goede evenwichtige manier kan beleven wat het landschap te bieden heeft. Daarom investeren we in dit project zon 20.000 euro. Het Hekselienpad spreekt gezinnen met kinderen aan. Ze leren dankzij het pad en de beleving errond de waarde van het landschap kennen, iets om te koesteren.
Kathleen Helsen, gedeputeerde plattelandsbeleid |
Inhoud project
De omgeving van de Witte Netevallei is een druk bezochte toeristisch-recreatieve site. Tijdens de coronapandemie kreeg het wandelen een stevige boost en ontdekten heel wat inwoners de natuur in eigen omgeving. Die toename lijkt zich nog verder te zetten. Door het veelvuldige gebruik en door stormschade in het verleden is heel wat slijtage aan het vlonderpad ontstaan.
Een grondig herstel is noodzakelijk om ook in de toekomst de toegankelijkheid van het gebied te verzekeren. Naast vernieuwing van het vlonderpad zetten we in op digitale toepassingen die de beleving van het toeristisch product versterken. Hierbij maken we de link met water, het omliggende landschap en de historiek ervan. Zo geven we zowel de Hekselienwandeling als de natuurhistorische wandeling een (extra) digitale laag.
De Hekselienwandeling wordt doorspekt met interactieve fimpjes en sprookjesachtige verhalen van Hekselien. Ook de bestaande (speel)elementen langs het traject worden aangepakt en waar nodig vernieuwd of aangevuld met natuurlijke elementen. Daarnaast willen we de geschiedenis van het gebied en het verhaal van het landschap van de Witte Netevallei digitaal ontsluiten. Via een app worden bezoekers uitgenodigd om het landschappelijke erfgoed ten volle te beleven. Op die manier geven we meer zichtbaarheid aan de regionale identiteit.
We werken mee aan de realisatie van de ambities uit het onthaalplan van de Vallei van de Kleine Nete, waarbij we steeds buiten de lijntjes kleuren, maar altijd binnen de draagkracht.
Timing
In oktober 2023 werd het vlonderpad in de Witte Netevallei grondig gerenoveerd door Natuurpunt.
Aangezien water er de levensader van het gebied en alomtegenwoordig is, zijn sommige stukken tijdens regenachtige periodes behoorlijk drassig en bijgevolg onbegaanbaar. Natuurpunt, de eigenaar van het gebied, legde er in 2012 een vlonderpad aan waardoor de Witte Netevallei ook tijdens regenachtige periodes toegankelijk werd. Door veelvuldig gebruik, slijtage en incidentele stormschade is het pad inmiddels echter toe aan een grondige herstelbeurt.
De renovatie van het plankenpad is een eerste fase in het project. In tussentijd wordt verder
gewerkt aan de inhoudelijke updates van de wandelingen.
Zowel de Hekselienwandeling als de natuurhistorische wandeling krijgen daarnaast een (extra) digitale laag om de beleving ervan te versterken. Ook enkele (speel)elementen langs het traject van het Hekselienpad worden vernieuwd en waar nodig aangevuld met natuurlijke elementen.
De natuurhistorische wandeling Terug naar de Toekomst wordt eveneens op een digitale
manier ontsloten, zodat bezoekers het landschappelijke erfgoed ten volle kunnen beleven.
De natuurhistorische borden die de evolutie van het gebied doorheen de tijd schetsen, worden
eveneens vervangen.
Tegen de zomer van 2024 zal het project volledig afgerond zijn, waardoor bezoekers de natuurpracht van de Witte Netevallei opnieuw in volle glorie kunnen (her)ontdekken.
Met de steun van LEADER.