Maai Mei Niet! Registreer nu jouw tuin

Gepubliceerd op woensdag 1 mei 2024 15.08 u.
Wist je dat die heerlijke geur van versgemaaid gras eigenlijk een verdedigingsmechanisme is van de natuur? Op die manier waarschuwen grassprieten de rest van je tuin. Geef je grasmaaier een maandje rust en zie planten, bloemen en insecten voor je ogen opleven.

Registreer jouw tuin

Veel mensen weten niet dat hun tuin ook een stukje natuur kan zijn. Wanneer wij onze tuinen inrichten zodat ze niet alleen de mens maar ook allerlei planten en dieren dienen, dan kunnen ze een wapen zijn in de strijd tegen de klimaat- en milieucrisis. Maai Mei Niet wil helpen de klimaat- en milieucrisis aan te pakken. En dat door met kleine, zelfs plezierige ingrepen in de tuin. Er zijn zo’n 2,5 miljoen tuinen in Vlaanderen. Samen maken ze minstens 10 procent uit van de totale oppervlakte van Vlaanderen. Ter vergelijking: dat is evenveel als er bos is.

Onze tuinen minder verharden, regenwater meer laten infiltreren en bomen de ruimte te geven om te groeien: het zijn stuk voor stuk oplossingen voor nijpende problemen als de aanhoudende hitte en droogte waar we steeds vaker mee te maken krijgen. Ook ons gras anders gaan maaien is dat. Het knalgroene, gemillimeterde gazon is namelijk funest voor de natuur en de biodiversiteit. Bestuivers zoals bijen en vlinders vinden er geen voedsel, en water verdampt sneller uit de bodem wanneer gras te kort is.

Wil je de bijtjes, vlinders en insecten nog een extra duwtje geven en Maai Mei Niet delen met je vrienden en buren? Hang dan de poster op en deel de Facebook/Instagram-post. Je kan ze in twee stappen downloaden via www.knack.be/maaimeiniet.

Moet iedereen dan zijn tuin laten verwilderen?

Verketteren wij de pelouse, die een kloek lemma verdient in de Vlaamse canon? Zeker niet. Wie houdt van een strak gazon, hoeft dat niet helemaal op te geven voor meer en betere natuur. Zelfs kleine ingrepen kunnen al helpen.

Laat een stukje van je gazon wat langer worden, als vrijhaven voor vlinders en bijen. Of, wat gras maaien pas echt leuk maakt: maai figuren in het gras. Zoals een hanenkam (maai alleen de randen), cirkels, golvende lijnen… En maai je gras slechts om de drie à vier weken af. In Groot-Brittannië leerde No Mow May dat je zo al 10 keer meer bijen kunt aantrekken. Een verbluffend resultaat. Een extra goede reden: langer gras is ook beter bestand tegen droogte en hitte.

‘De tuin dient de mens’ is een mooie volkswijsheid. Waarom niet meteen ook de natuur?

Maai Mei Niet is een project van Knack, met de steun van KU Leuven, Mijn Tuinlab, Velt, Het Ministerie voor Natuur, HoGent, Week van de Bij en Natuurpunt.

Meer tips en tricks op www.knack.be/dossier/maai-mei-niet