Retie-kermis vlot verlopen

Gepubliceerd op donderdag 3 september 2020 15.08 u.
Van zondag 13 tot en met donderdag 17 september stond de kermis opgesteld op de vertrouwde locatie, op de parking achter het gemeentehuis. Er golden enkele aangepaste maatregelen, die goed werden nageleefd door de bezoekers. We kunnen terugblikken op een succesvolle editie.

Succesvolle editie en warme reacties

Omwille van de coronacrisis, golden er een aantal aangepaste maatregelen voor de kermisbezoekers. Deze werden goed nageleefd door alle bezoekers en er was veel begrip voor. Zo was het maximumaantal bezoekers op de kermis gelimiteerd tot 400 personen. Iedere bezoeker boven de 12 jaar diende ook een mondmasker te dragen op het kermisterrein.

Enkel op zondagnamiddag werd de maximumcapaciteit bereikt. Daardoor ontstond er op sommige ogenblikken een wachtrij, maar de doorstroming verliep vlot. Mensen moesten maximaal een 10-tal minuten wachten om het kermisterrein te kunnen betreden.

We ontvingen zowel van de kermisuitbaters als van een aantal bezoekers vele fijne en warme reacties.Ook de zon was heel de tijd van de partij. We mogen terugblikken op een mooie septemberkermis!

Rijke kermistraditie in Retie

De kermisperiode staat bij heel wat Retienaren al lang aangekruist in de agenda. Dit voorjaar gooide corona echter roet in het eten. Zo waren de kermis en jaarmarkt in maart zowat de eerste evenementen die we noodgedwongen moesten afgelasten.

Voor de kermissector werd een protocol uitgewerkt om deze activiteiten op een coronaveilige manier te kunnen hervatten. Na evaluatie van deze voorschriften op het terrein, besliste het gemeentebestuur in overleg met de standhouders dat de kermis in september kan plaatsvinden.

Veilige kermis dankzij aangepaste maatregelen

Van zondag 13 tot en met donderdag 17 september zal de kermis opgesteld staan op de vertrouwde locatie, op de parking achter het gemeentehuis. Wel zullen er een aantal aangepaste maatregelen gelden.

  • Omdat we te allen tijde zicht moeten hebben op hoeveel mensen er op de kermis aanwezig zijn, zal de kermis toegankelijk zijn via één vaste in- en uitgang. Deze bevindt zich op het grasveld achter het gemeentehuis en bereik je via de achterzijde van GC Den Dries. De volledige kermiszone zal afgesloten zijn, toegang via de Driesstraat of Markt zal dus niet mogelijk zijn. Op het kermisterrein zelf geldt er ook een vaste looproute.
  • Het maximum aantal bezoekers op de kermis is gelimiteerd. Medewerkers zullen het aantal bezoekers tellen. Is de volledige capaciteit benut, kan hierdoor een wachtrij ontstaan. Indien het druk is, dan vragen we om op een later ogenblik terug te komen.
  • Hou zowel in de wachtrij als op het kermisterrein een veilige afstand van 1,5 m ten opzichte van andere bezoekers die niet tot je gezelschap horen.
  • Het dragen van een mondmasker is verplicht, zowel voor de kermisuitbater als voor iedere bezoeker vanaf 12 jaar. Daarnaast dient iedere bezoeker regelmatig zijn handen te ontsmetten op de daartoe voorziene plaatsen.

Op zondag zal de kermis openen vanaf 13.30 u. tot 21.30 u. Van maandag tot en met donderdag opent de kermis na schooltijd.

Kermistraditie ook in Retiese horecazaken

En de kermis zou de kermis niet zijn zonder een bezoek aan een van de vele Retiese horecazaken. Ook zij zetten hun deuren open om je tijdens de kermis met een aangepast programma te ontvangen.

Gewijzigde verkeerssituatie

Ter gelegenheid van de kermis zal vanaf woensdag 9 september 2020 (12.00 u.) tot donderdag 17 september 2020 (12.00 u.) in de Driesstraat en de Kerkstraat alle verkeer van voertuigen verboden zijn, enkel het plaatselijk verkeer en hulpdiensten worden toegelaten.

Ook zal er vanaf zondag 13 september 2020 (12.00 u.) tot donderdag 17 september 2020 (12.00 u.) een parkeerverbod gelden in de Boesdijkhofstraat aan de zijde van de rijbaan met onpare nummering.

Om een aantal horecazaken tegemoet te komen in hun vraag om bijkomende terrasruimte te mogen creëren, wordt tijdens deze periode een deel van de openbare weg rondom de markt ter beschikking gesteld. Daarom zal alle verkeer van voertuigen tussen het kruispunt van de Kerkhofstraat en de Kloosterstraat tot aan de Groenstraat verboden zijn. In de Ploegstraat zal aan Café Foli-A een gedeelte verkeersvrij gemaakt worden. 

We wensen iedereen een veilige, maar vooral leuke Retie-kermis toe. Ieder van ons draagt zelf mee de verantwoordelijkheid om zich te houden aan de geldende maatregelen. Volg ook steeds de aanwijzingen van de medewerkers op, zo blijft het voor iedereen plezant!