Inloopcentrum De Passage, CAW De Kempen - Waar je altijd welkom bent, zeker als je het moeilijk hebt!

Gepubliceerd op dinsdag 5 oktober 2021 11.35 u.
Als je inloopcentrum De Passage in de Sint-Apollonialaan in Mol binnenstapt, voel je je meteen welkom en kom je tot rust. Dat is ook de bedoeling van Stien, Karen en de groep van zestien vrijwilligers die elke dag een 15- tot 20-tal bezoekers ontvangen.

Iedereen kan het wel eens moeilijk hebben, da’s helemaal niets om beschaamd over te zijn. In De Passage ontvangen ze je met open armen. Heb je écht structurele hulp nodig? Dan weten zij waar je moet zijn. Wil je gewoon graag een douche nemen, een wasje doen, een kopje koffie drinken of een tas soep eten? Da’s prima!

Medewerkers Stien en Karen van CAW De Kempen nemen ons samen met vrijwilligster Leen mee doorheen het inloopcentrum. Wat kan je daar allemaal komen doen? Ontdek het in dit verslag!

Het terras

Het eerste wat je ziet bij De Passage? Een huiselijk terras aan de buitenkant met een bonte verzameling aan terrasstoelen. Karen legt meteen uit dat zij hier roeien met de riemen die ze hebben. De vaste kosten worden gedekt, voor de inkleding zijn de medewerkers en vrijwilligers creatief. Het ziet er best gezellig uit! Je mag hier gratis koffie of thee komen drinken en een babbeltje slaan met de andere bezoekers. Voor een tas verse soep met brood betaal je 40 cent.

De leefruimte

In de leefruimte ben je meteen thuis. Een kamerplantje, een zwerfbib waar je boeken kan uitlenen, een evenementenkalender, … maar ook een computer en een telefoon. De vrijwilligers en medewerkers staan voor je klaar om je te helpen met digitale of telefonische taakjes.

De Frakstok

Stien vertelt dat de Frakstok een belangrijk item is in elk seizoen. Een kapstok met jassen in alle kleuren en maten. Er zijn genoeg initiatieven die kleding gratis aanbieden en dit heel goed doen, maar een jas kan meestal op korte termijn letterlijk en figuurlijk warmte bieden: “Onze bezoekers hebben soms geen jas of anderen hebben een jas teveel. Als het regent of het is koud, hebben we meteen iets in onze handen om hen te helpen.”

De badkamer

In de badkamer zijn alle spulletjes voorhanden om een heerlijke douche te nemen. Zeep, handdoeken, shampoo,… staat helemaal gratis klaar wanneer het moeilijk of onmogelijk is om thuis een douche te nemen. Aan de andere kant van de badkamer vind je een wasmachine en een droogkast. Voor drie euro ontvang je een jeton waarmee je de machines aan de praat krijgt. Wasmiddel inbegrepen!

Wil jij helpen?

Als we vrijwilligster Leen vragen hoe inwoners De Passage kunnen helpen, moeten we niet lang op antwoord wachten: “Kom eens gewoon af! Voor bezoekers die het niet makkelijk hebben, is het leuk om sociale contacten op te bouwen. Je bent niet enkel welkom als je met een probleem zit, ook voor een gezellige babbel en om naar elkaar te luisteren zijn we nooit met genoeg.”

Dankzij verschillende enthousiaste vrijwilligers zit het basisschema al goed vol. Als er een vrijwilliger uitvalt, beschikken de dames wel graag over enkele vrijwilligers die ze af en toe mogen opbellen.

Stel je kandidaat bij Karen Peeters van Inloophuis De Passage CAW De Kempen, via E karen.peeters@cawdekempen.be of T 0471 70 38 90.