Huiswerkbegeleiding

September. Terug naar school... En terug naar het huiswerk…
Zoonlief worstelt met de rekensommen en dochter zeurt als ze moet lezen. Maar gelukkig staan mama en papa klaar om de handen mee uit de mouwen te steken.

Maar soms lukt het voor de ouders niet …

Vooral in kwetsbare gezinnen kunnen kinderen ondersteuning en hulp van buitenaf goed gebruiken…

Verschillende Retienaren zetten zich in om elke week gedurende een uurtje een kind uit de lagere school te helpen bij hun huiswerk.

De kinderen die begeleiding krijgen, bloeien helemaal open en hebben dat extra duwtje in de rug echt nodig.

Vrijwilligers geven aan dat je best zo vroeg mogelijk begint om leerachterstand weg te werken en kinderen te motiveren voor school. Op die manier bereik je de beste resultaten, zelfs op korte termijn en met maar één uurtje per week.

Zelf aan de slag als huiswerkbegeleider?

Heb je wekelijks ongeveer een uurtje vrije tijd over, ga je graag om met kinderen, heb je interesse om hen te helpen met schooltaken? Dan ben jij de geschikte vrijwilliger voor huiswerkbegeleiding. Je werkt één schooljaar in een vast gezin. De samenwerkende diensten opvoedingsondersteuning van Balen, Dessel, Mol en Retie geven tijdens een infoavond de nodige tips.

Voor meer informatie neem je contact op met de Sociale Dienst of dienst Vrije Tijd.

Als vrijwilliger werk je een schooljaar lang intensief samen met een kind uit het eerste leerjaar en zijn ouders. Je begeleidt het in lezen, rekenen, agenda’s overlopen, brieven nakijken …

Samenwerken met kinderen en ouders

Zowel studenten, mensen met of zonder kinderen komen in aanmerking als vrijwilliger. Je moet niet in het bezit zijn van een pedagogisch diploma.

Je legt het nodige enthousiasme aan de dag om voor een langere periode in één gezin te werken. Je begeleidt het kind in aanwezigheid van minstens één van de ouders. Hun sociale of financiële situatie of het gebrek aan vaardigheden van de ouders zijn vaak onoverkomelijke hinderpalen om de kinderen in hun leerontwikkeling te steunen.

Als vrijwilliger sta je er niet alleen voor. Regelmatig organiseren de diensten opvoedingsondersteuning van de regio Mol in de loop van het schooljaar bijeenkomsten voor huiswerkbegeleiders en krijg je de nodige tips en tricks om aan de slag te gaan. Ook tijdens het schooljaar staan de sleutelfiguren opvoedingsondersteuning voor je klaar.