Huisarts nodig? Twijfel niet. Uitstel is gevaarlijk!

Gepubliceerd op donderdag 26 maart 2020 16.17 u.
Alle huisartsen uit de regio roepen inwoners op om hun vaste huisarts te blijven contacteren. Ook voor 'niet-corona-gerelateerde' kwaaltjes neem je eerst telefonisch contact op met je eigen huisarts. Op het eerste zicht kleinere medische problemen uitstellen, kan leiden tot complicaties.

Wat op dit moment aanvoelt als een beperkte kwaal, leidt zonder correcte en snelle opvolging mogelijk tot veel erger. Het medisch uitstelgedrag dat de Kempense huisartsen de laatste dagen vaststellen, is ronduit gevaarlijk.

De huisartsen in onze regio stellen in deze coronatijden vast dat veel mensen twijfelen om hun huisarts te contacteren voor lichamelijke ongemakken, kwalen of pijn(en) die geen verband houden met de luchtwegen of corona. Al te vaak leidt deze twijfel tot het gewoon verbijten van de pijn. Deze twijfel is absoluut niet nodig en zelfs zeer risicovol.

De opvallend lege wachtkamers baren huisartsen zorgen. Ze vrezen dat veel mensen door het coronavirus een bezoek aan de dokter te lang uitstellen. Vooral mensen met andere klachten die niets te maken hebben met het coronavirus blijven meer weg. Het gemeentebestuur roept op niet te twijfelen en een telefoontje aan de huisarts niet uit te stellen. Voorkom erger en bereid je alvast voor op je telefonische consultatie met jouw huisarts.

Neem eerst telefonisch contact op

Omdat alle huisartsen oproepen om eerst telefonisch contact op te nemen vooraleer je ter plaatse te begeven, komen er geen mogelijk besmette coronapatiënten in de wachtkamers bij de huisartsen terecht.

Mensen met ernstige klachten aan de luchtwagen of corona-gerelateerde symptomen, krijgen een afspraak met duidelijke instructies. Zij komen via een aparte toegang bij hun huisarts terecht en worden onderzocht in een speciaal voorbehouden kabinet, of de huisarts gaat er op huisbezoek.

Op die manier blijven de wachtkamers van de huisartsen volledig behouden voor patiënten met andere lichamelijke problemen of vragen.

Twijfel? Bel je huisarts

De huisartsen stellen de afgelopen dagen evenwel vast dat veel mensen hun huisarts niet durven te contacteren voor de ‘normale’ lichamelijke klachten buiten corona. Dit medisch uitstelgedrag is bijzonder gevaarlijk.

Zonder juiste opvolging kan iets klein de komende weken leiden tot ernstige medische problemen. De huisartsen roepen alle inwoners op om bij twijfel hun vaste huisarts te bellen. Deze kan perfect inschatten wat de volgende stap is. Er is geen enkele reden om niet te bellen!

Bereid je voor op een telefonische consultatie met je huisarts

Bereid je voor alvorens je huisarts te bellen:

  1. Pak pen en papier.
  2. Noteer in chronologische volgorde de klachten die je voelt en de geprobeerde behandelingen.
  3. Neem je temperatuur en zo mogelijk bloeddruk, pols, bloedsuikerspiegel en noteer de resultaten.
  4. Hou je medicatielijst bij de hand.
  5. Zorg dat je bij het bellen pen en papier hebt om raadgevingen van je huisarts te noteren.
  6. Bel je huisarts.

Hoe bereik je je huisarts?

! HEEL BELANGRIJK: GEEN RAADPLEGING ZONDER AFSPRAAK !

Huisartsen Dessel & Retie:

  • Weekdagen: bij je eigen huisarts in de vaste praktijk, na telefonische afspraak
  • Weekend: Huisartsenwachtpost Blairon Turnhout, na telefonische afspraak, T 014 40 96 09.