Gaat de titel ‘Wandeling van het Jaar’ naar Retie? Jij kan mee beslissen!

Gepubliceerd op vrijdag 30 maart 2018 11.46 u.
Toerisme Provincie Antwerpen selecteerde uit alle inzendingen vijf wandelingen, waaronder 'Boeren langs de Grote Gracht'. Op www.wandelingvanhetjaar.be vind je een sfeerfilmpje over de kandidaten en gedetailleerde info. Nu is het woord aan de wandelaars. Stemmen kan online tot 15 augustus.

Wordt ‘Boeren langs de Grote Gracht’ dé ‘Wandeling van het jaar’?

Toerisme Provincie Antwerpen selecteerde uit alle inzendingen vijf wandelingen. Samen met Retie dingen Balen, Niel, Oud-Turnhout en Westerlo naar de titel ‘Wandeling van het Jaar’.

Op www.wandelingvanhetjaar.be vind je een sfeerfilmpje over de kandidaten en gedetailleerde fiches en gpx-coördinaten van de vijf trajecten.

Nu is het woord aan de wandelaars. Stemmen kan online tot en met 15 augustus.

STEM HIER!

Wandeling ‘Boeren langs de Grote Gracht’

Je doorkruist een uniek ontginningslandschap met afwisselend hooilanden, akkers en beekjes.

De afstand van de totale route bedraagt 8,9 km. De wandeling volgt knooppunten van het netwerk ‘Kempense Heuvelrug’.

Parkeren kan aan Bistro de Pro-Portie (Brand 57) of Taverne Berkenhof (Brand 78). Je vertrekt dan richting knooppunt 127 en volgt de knooppunten 128 - 121 - 119 - 20 - 21 - 121 - 126 - richting 127.

Landbouwers zijn ook landschapsbouwers: dat ontdek je tijdens deze wandeling.

Tijdens de wandeling maak je kennis met het Retiese dialect. Rond gemeentevijver ‘De Watering’ kom je typisch Retiese spreuken tegen. ‘Boeren’ wordt in Retie immers ook als werkwoord gebruikt en heeft de betekenis van ‘het bewerken van landbouwgrond’ of ‘het uitbaten van een landbouwbedrijf’.

De arme Kempense zandgrond had nood aan voedselrijk kanaalwater. Het afwateringskanaal ‘de Colateur’, of in de Retiese volksmond ‘De Grote Gracht’, zorgde voor een ingenieus systeem van kleine grachten.

Het landbouwontginningsgebied ‘De Graaf’ kenmerkt zich door zijn unieke kavelstructuur met bijhorende afwateringen die nog duidelijk zichtbaar is in het landschap.

Meer info: www.wandelingvanhetjaar.be en www.boerenlangsdegrotegracht.be.