Nieuwe fietspaden voor Geelsebaan, Stenehei en Retiebaan

Gepubliceerd op donderdag 14 oktober 2021 9.18 u.
Het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) en watermaatschappij Pidpa zijn gestart met wegenwerken op de N118 tussen Retie en Geel. Zowel de betonnen fietspaden langs de weg, als de verouderde vezelcement waterleiding die ernaast ligt, zijn aan vernieuwing toe.

Daarom slaan Pidpa en het Agentschap Wegen en Verkeer de handen in elkaar voor deze werken. 

Als onderdeel van het fietsrelanceplan van Vlaams minister Lydia Peeters voert AWV dit jaar verschillende ingrepen uit om de fietsinfrastructuur langs de Antwerpse gewestwegen te verbeteren. Op de N118 worden de fietspaden in beton vervangen door asfalt, met het oog op meer veiligheid en comfort. Het voorbije jaar werd in Antwerpen veel gefietst en is eens te meer gebleken dat de staat van de fietspaden langs onze gewestwegen beter kan. Via het fietsrelanceplan van minister Peeters kan hier nu versneld op ingezet worden.
 
Vanaf het kruispunt met de ring van Retie tot aan het Kempisch Kanaal worden de waterleiding en de fietspaden aangepakt. En dit aan beide zijden van de weg. Dat is een behoorlijke klus, die zeker tot het voorjaar van 2022 zal duren.

Moderne waterleiding in kunststof

In augustus werden de bomen gerooid, aangezien deze de zichtbaarheid van de zwakke weggebruiker hinderden en schade met hun wortels aan het fietspad en de nutsleidingen veroorzaakten. De gerooide bomen worden na de werken vervangen door nieuwe inheemse bomen.

Daarnaast hebben de nutsmaatschappijen ook een aantal leidingen vernieuwd. Pidpa heeft oude versleten drinkwaterleidingen vervangen door nieuwe leidingen van kunststof, gevolgd door een reeks testen en controles, om na te kijken of de nieuwe waterleiding correct is aangesloten en het water drinkbaar en veilig is.

Comfortabele fietspaden in asfalt

Laatste update: 21 oktober '21

Start werken op dinsdag 26 oktober

“AWV zal over het volledige traject de oude betonnen fietsverharding opbreken en vervangen door nieuwe fietspaden in asfalt. Het nieuwe fietspad zal na de heraanleg overal minstens 1,75 m breed zijn. Dit zal het rijcomfort en de veiligheid voor de fietsers aanzienlijk verhogen, we investeren hier ruim 3,5 miljoen euro”, zegt minister Lydia Peeters.

Vanaf dinsdag 26 oktober 2021 start Willemen Infra met werken aan de N118 in opdracht van Pidpa. Dit is de eerste fase in de heraanleg van het fietspad langs de N118 tussen Geel en Retie. Eerder was aangekondigd dat de werken op 18 oktober zouden starten, maar omwille van de werken op de N18 (Molsebaan) worden deze een week uitgesteld. 

Eenrichtingsverkeer van Geel naar Retie - verkeer van Retie naar Geel volgt omleiding - dubbelrichtingsfietspad aan een zijde van de rijweg

Tijdens deze werken wordt één rijstrook volledig afgesloten en geldt er dus eenrichtingsverkeer op de Geelsebaan. De rijstrook van Geel naar Retie wordt opengehouden.

Voor het verkeer van Retie naar Geel wordt een omleiding voorzien via Molsebaan richting Dessel centrum. Vanuit het centrum van Dessel volg je volgende omleiding:

  • -3,5 ton wordt omgeleid via Hofstraat, Kwademeer, Bergenstraat, Brasel.
  • +3,5 ton wordt omgeleid via Broekstraat, Boeretangsedreef, Kastelsedijk. 

Ook het fietspad wordt afgesloten aan de zijde waar er gewerkt wordt. Voor fietsers wordt er daarom aan de andere zijde een dubbelrichtingsfietspad ingericht.

De werken duren al zeker tot maart 2022.

Het tweede deel van de N118 vanaf Brasel tot aan het Kempisch Kanaal volgt dan na de winter, wellicht vanaf eind maart 2022. Deze werken worden bovendien afgestemd op de werken van de gemeente op de Molsebaan (N18) tussen Retie en Dessel.

Meer info: De meest actuele informatie over de werken is steeds terug te vinden op www.wegenenverkeer.be/retie.