FairTradeGemeente

Sinds 7 oktober 2017 kreeg Retie officieel de titel van FairTradeGemeente.

FairTradeGemeente draagt op een heel concrete manier bij aan een waardig bestaan voor de kleine boer in het Zuiden en de duurzame producent in het Noorden. Door middel van 6 criteria spelen we in op de vraag naar en het aanbod van eerlijke en lokale, duurzame producten. Op die manier maken we mensen in heel Vlaanderen warm voor het verhaal achter Fair Trade. Op naar meer eerlijke en duurzame consumptie!

Op weg naar de titel FairTradeGemeente

In het voorjaar van 2015 hadden enkele enthousiaste en gemotiveerde mensen een ambitieus plan: “Laat ons van Retie een FairTradeGemeente maken”.
Twee jaar later en dankzij de inspanningen van een zeer gedreven trekkersgroep, is het zover: Retie voldoet aan de 6 criteria en mag zich voortaan een FairTradeGemeente noemen!

De lokale trekkersgroep was de voorbije jaren zeer actief waardoor er nu meer en meer winkels, horecazaken, bedrijven, verenigingen en scholen de kaart van Fair Trade en/of lokale duurzame voeding trekken. 

Het behalen van de titel was echter niet het einddoel, dat is het nooit geweest. Het is meer een mijlpaal, de start van een nieuw ambitieus plan: héél Retie meekrijgen in het Fairtradeverhaal.

De gemeentelijke werkgroep ‘Retie in de wereld, de wereld in Retie’ is gestart met de voorbereiding om van Retie in de nabije toekomst een Fairtrade Gemeente te maken. Om deze titel binnen te halen, moeten we aan verschillende criteria voldoen. Een enthousiaste groep vrijwilligers kwam samen om het initiatief mee te ondersteunen en zo werd het startschot gegeven om samen met de gemeente het project te helpen realiseren.

Dit initiatief is een realisatie van gemeente Retie en trekkersgroep FairTradeGemeente, met steun van Provincie Antwerpen en Fairtrade Belgium.