Coronavirus : België heeft z’n exitstrategie vastgelegd

Gepubliceerd op zaterdag 25 april 2020 8.24 u.
Bemoedigende indicatoren zoals de vermindering van het aantal dagelijkse ziekenhuisopnames of het afvlakken van de curve van overlijdens, maken het nu mogelijk om zeer geleidelijk te gaan afbouwen. De geldende maatregelen zijn nog minstens tot en met 3 mei van kracht.

Op basis van een advies van de Groep van Experts belast met de Exit Strategie (GEES) is de Nationale Veiligheidsraad op 24 april bijeengekomen om de exitstrategie uit de coronacrisis te bepalen.

De federale regering en de regeringen van de deelstaten hebben sinds 12 maart samen een reeks maatregelen genomen om de verspreiding van COVID-19 in ons land te beteugelen. 

Bemoedigende indicatoren zoals de vermindering van het aantal dagelijkse ziekenhuisopnames of het afvlakken van de curve van overlijdens, maken het nu mogelijk om zeer geleidelijk te gaan afbouwen. Maar de overheid benadrukt dat het virus nog altijd op ons grondgebied aanwezig is en gevaarlijk blijft. 

Het is belangrijk te benadrukken dat bepaalde regels van kracht blijven, ongeacht de afbouwfase waarin we ons bevinden:

  • Het beperken van contacten tussen mensen;
  • Het respecteren van veilige afstanden;
  • Goede hygiënische reflexen.

Mond en neus bedekken

Het bedekken van mond en neus is belangrijk tijdens de afbouw. Dat kan met een zogenaamd comfortmasker of een alternatief beschermingsmiddel zoals een sjaal of een bandana. Dat wordt:

  • aanbevolen in de openbare ruimte,
  • verplicht op het openbaar vervoer voor gebruikers van 12 jaar en ouder. Deze maatregel treedt in werking vanaf 4 mei. Op zich biedt een masker geen afdoende bescherming, het moet bekeken worden binnen het bredere gebruik van mondmaskers, hygiënemaatregelen en fysieke afstand.

Voorwaarden om te slagen

Om ervoor te zorgen dat de afbouw onder de best mogelijke omstandigheden gebeurt, zullen testing en tracing een belangrijke rol spelen.

Hoe de geleidelijke afbouw van de maatregelen zal verlopen en welke timing er voorlopig vooropgesteld staat, lees je hier: www.info-coronavirus.be/nl/news/nvr-24-04/.

De komende dagen komt de gemeentelijke crisiscel bijeen voor de eerste analyses en vertaling op gemeentelijk niveau.